Krvácení v těhotenství

Čím více se budoucí maminka na miminko těší, tím větší má o něj strach. Krvácení a špinění se naštěstí nevyskytuje u většiny těhotných žen, ale i přesto je jejich největším strašákem. Během těhotenství je třeba si všímat jakékoliv změny.

Muž objímající těhotnou ženu

Špinění a krvácení

Špinění je velmi slabé krvácení, tmavě červené nebo hnědé barvy. Velmi často se vyskytuje v ranném stádiu těhotenství. Pokud není špinění doprovázeno bolestí v podbřišku, většinou se nejedná o nic závažného a špinění do několika dnů samo zmizí. Pokud jde o silnější krvácení, to už může znamenat určitý problém. V tomto případě je třeba navštívit lékaře, ve vážnějším případě zavolat záchrannou službu.

Počátek těhotenství

Na počátku těhotenství se objevuje slabý krvavý výtok několik dnů před termínem menstruace. Toto krvácení může znamenat, že se oplodněné vajíčko uchycuje v děloze. Nečekané silné krvácení, kdy krev je červená, tekutá nebo ve sraženinách, je příznakem hrozícího potratu. V prvních třech měsících těhotenství může být příčinou krvácení mimoděložní těhotenství. Obvykle bývá provázeno bolestmi v podbřišku. Mimoděložní těhotenství musí být předčasně ukončeno. Mezi další příčinu špinění a krvácení v tomto období patří hormonální nerovnováha, poranění děložního hrdla po pohlavním styku ( kontaktní krvácení).

Jak postupovat?

Hlavní je zachovat chladnou hlavu, lehnout si a podložit nohy, aby byly ve zvýšené poloze. Na podbřišek můžete přiložit studený obklad. V každém případě informujte svého gynekologa, samoléčba rozhodně není na místě.

Jak bude postupovat lékař?

U lékaře s velkou pravděpodobností podstoupíte vnitřní vyšetření pohmatem a ultrazvukem. Lékař tak zjistí, zda se plod vyvíjí tak, jak má. Pokud bude vše v pořádku, lékař doporučí klidový režim dokud krvácení neustane. Jestliže vás bude chtít lékař hospitalizovat, rozhodně se nebraňte.

Druhý trimestr

Krvácení mezi čtvrtým až šestým měsícem je nejčastěji připisováno změnám placenty. Placenta může být v nevhodné poloze, v některých případech se i uvolní. Častou příčinou je také zvýšená fragilita neboli zvýšená křehkost a lomivost cév v děloze. Špinění způsobuje také syndrom mizejícího dvojčete. Tento syndrom postihuje až 20 % všech těhotenství s dvojčaty.

Třetí trimestr

Krvácení v pokročilém těhotenství je často příznakem tzv. vcestného lůžka nebo odlučujícího lůžka. Placenta je v tomto případě je uložená v dolní části dělohy. Takto umístěná placenta brání výživě plodu. Vcestné lůžko se v posledních třech měsících těhotenství odlučuje od děložní stěny a vyvolává krvácení různé intenzity. Krvácení vystavuje maminku i dítě velkému nebezpečí, proto je důležité neprodleně vyhledat odbornou pomoc.

Jak bude lékař postupovat lékař?

Lékař volí postup dle závažnosti. Pokud je krvácení slabší, volí konzervativní léčbu. Tato léčba spočívá v absolutním klidu na lůžku až do porodu. Při silném krvácení může být od konce šestého měsíce těhotenství ukončeno císařským řezem.

Další možné příčiny krvácení

Mezi méně časté příčiny způsobující krvácení v těhotenství lze zařadit choroby děložního hrdla. Krvácení bývá zpravidla slabší, spíše jde o zabarvený výtok. Některé ženy trápí krvácení z rodidel po celou dobu těhotenství. Příčinu tohoto krvácení často nelze objasnit. Nezbývá než nařídit klid na lůžku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies