Lahůdky z rakytníku

Z ne příliš pěkně vypadajících oranžových bobulek rakytníku lze vyrobit opravdové dobroty. Dobroty plné vitamínů, které vám dodají energii v sychravých podzimních dnech. Co třeba rakytníkové víno? S tím jedině na zdraví.

Semínka z rakytníku

Sterilovaný rakytník

Plody rakytníku umyjte a osušte. Jen tak je nasypte do zavařovacích sklenic a zalijte jednoduchým nálevem. Nálev může být z vody, cukru nebo medového roztoku. Plody sterilujte 25 minut při teplotě 85 ˚C. Aby, jste byli plní energie a zdraví, dejte si i tři lžičky sterilovaných plodů denně.

Sirup z rakytníku

Plody rozmačkejte, nebo ještě lépe rozemelte na masovém mlýnku. Tři litry takto upravených bobulek zalijte dvěma litry vlažné vody. Přidejte dvacet gramů kyseliny citronové a nechte jeden den odležet. Po odpočinku rakytník přeceďte a vymačkejte šťávu. Na jeden litr vymačkané šťávy přidejte kilogram krystalového cukru. Všechno dejte do hrnce a pomalu zahřívejte, ať se cukr rozpustí. Ale pozor, nesmí to vařit!!! Ještě teplý sirup plňte do láhví.

Rakytníkový med

Samozřejmě nejde o med v pravém slova smyslu, ale bude ještě více zdravý jako med včelí, protože ten budeme také potřebovat. Je třeba získat prášek z plodů rakytníku. Pokud ho máte, připravte si asi 150 gramů a rozmíchejte ho v jenom litru medu. Po rakytníkovém medu sáhněte vždy, když vás bude trápit břichabol.

Oranžové víno

K výrobě vína je třeba zředit rakytníkovou šťávu s vodou a přidat cukr, to vše v několika dávkách. K jednomu litru šťávy přilijte 0,6 litru vody a přidejte půl kila cukru. Cukr musíte pak doplňovat v množství 0,1 gram čtvrtý, sedmý a desátý den. Po vykvašení by mělo víno mát 13 % alkoholu, 13 % cukru a 0,7 % kyselin. Rakytníkové víno je velice aromatické a zároveň jemné.

Zahřejte se rakytníkovým čajem

Krásně provoní podzimní večery. Vašemu tělu dodá mnoho významných nutričních látek. Čaj klidně můžete připravit i z listů rakytníku, ty obsahují také spoustu minerálů a vitaminů a především flavonoidní steroly, které jsou zdrojem lykopenu. Lykopen je velice účinný antioxidant.

Rakytníkový likér

Likér získáte umletím jednoho kilogramu bobulek, ty pak smíchejte s litrem vodky nebo jiné silné lihoviny. Směs nechte stát v teple asi osm dní. Poté svařte kilogram cukru s trochou vody. Až voda s cukrem vychladne, přidejte scezený rakytník. Ještě jednou vše přeceďte a naplňte do lahví.

Chutný džem

Opět bude třeba z bobulek rakytníku vymačkat šťávu. Smíchejte ji v poměru 1 : 1 s cukrem a ohřejte na 85 ˚C. Směs míchejte, aby se cukr rozpustil. Po rozpuštění naplňte džem do skleniček a pasterizujte 10 minut. Dobrou Chuť!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies