Léčba rakoviny prsu

Rakovina prsu u nás postihne každou 14. ženu. Není divu, že ji vnímáme jako strašáka - nejenže se jedná o zhoubnou nemoc, ale navíc se bezprostředně dotýká prsou, symbolu ženství a mateřství. S rakovinou prsu stojí za to bojovat, máme totiž velkou šanci zvítězit. Jaké léčebné metody nás vrátí do života?

Ruka položená na prsu

Statistika je neúprosná

Rakovina prsu je v ČR u žen nejčastější zhoubné nádorové onemocnění. V roce 2005 byla diagnostikována u 5 533 žen, což představuje 16 % všech nádorových diagnóz u žen v tomto roce a 105,4 případu na sto tisíc žen.

Vyhlídky na uzdravení

Z dlouhodobého hlediska úmrtnost na nádory prsu u žen stabilně klesá. Prognóza choroby je u malých nádorů bez postižených uzlin v podpaží velmi dobrá (více než 95 % rakoviny prsu lze v raném stádiu úspěšně léčit) a podíl dlouhodobě přežívajících je velmi vysoký (téměř 85 % pacientek s touto diagnózou je po 5 letech naživu a v pořádku). Na druhé straně téměř 2 tisíce žen každoročně onemocnění podlehne.

Léčba rakoviny prsu

Typ a metody léčby záleží na druhu rakoviny a jejím rozšíření, na charakteru rakovinných buněk a na postižení druhého prsu. Volbu vhodné léčby ovlivňuje také věk, hmotnost, celkový zdravotní stav a zda je pacientka v klimakteriu. Léčba je zajišťována týmem odborníků, hlavním koordinátorem léčby bývá onkolog.

Chirurgická léčba

Přistupuje se k ní zpravidla u pacientek, u nichž nebyly prokázány vzdálené metastázy a nádor je možné operací odstranit. V závislosti na stadiu nemoci se odebere buď jen nádor, část prsu nebo celý prs. Podle situace se odstraní i případné lymfatické uzliny v podpaždí. V případě amputace prsu, pokud je žena 2-5 let bez příznaků choroby, může být provedena rekonstrukce prsu.

Chemoterapie

Může se provádět už před operací ke zmenšení a oslabení nádoru nebo po operaci ke zničení ložisek v uzlinách či mimo prs.

Zpravidla se podává formou infuzí nebo injekcí do žíly, méně často pak formou nitrosvalových injekcí nebo běžných tablet.

Často ji lze provádět ambulantně.

Radioterapie

Ozařováním lze vyléčit téměř třetinu zhoubných nádorů. Léčba je ambulantní a je rozložena přibližně do šesti týdnů.

Radioterapie se používá:

  • jako doplňková léčba k léčbě chirurgické, někdy po úplném odstranění prsu
  • při neradikálním odstranění prsu
  • při plánování chirurgického výkonu u větších nádorů na začátku léčby, s cílem zmenšení tumoru
  • u pokročilých forem nádorů, které nelze operovat
  • při některých typech metastáz, zejména v kostech

Typy radioterapie

  • Teleterapie: Zdrojem záření je přístroj mimo tělo pacienta, který zvnějšku a přes kůži ozařuje nádor.
  • Brachyterapie: Do prsu se implantují tenké trubičky s obsahem zářiče, který se tak dostává do přímé blízkosti nádoru a zároveň šetří ostatní tkáně.

Hormonální léčba

Připadá v úvahu u nádorů, které pro svůj růst potřebují ženské pohlavní hormony. Druh hormonální léčby závisí na diagnóze, rozsahu onemocnění a typu předchozí terapie. Léčba se také liší u žen, které jsou premenopauzální a které jsou naopak po přechodu.

Hormonální terapie může být

  • Chirurgická (u žen před přechodem se někdy odstraňují vaječníky - hlavní zdroj ženských pohlavních hormonů)
  • Medikamentózní (léky, které tělu zabraňují vytvářet vlastní pohlavní hormony - např. tamoxifen nebo exemestan). Tato léčba je podávána pacientce minimálně 5 let.

Biologická léčba

Spočívá v podávání léků, které jsou vyvíjeny cíleně proti nádorovým buňkám, tzn. pomáhají buňkám vlastního imunitního organismu rozpoznat a ničit nádorové buňky.

Mikrovlnná hypertermie - relativně nejnovější metoda léčby nádorových onemocnění

Přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK MUDr. Luboš Petrželka, CSc., vysvětluje, co tato metoda obnáší: „Hypertermie je vlastně zahřátí tkání, které jsou postiženy nádorem, na teplotu v rozmezí 41 až 44 ° Celsia. Tato teplota škodí nádorovým buňkám, na druhé straně může naopak přispět k prospěšnému zvýšení aktivity různých mechanismů pacientova imunitního systému při likvidaci nádorových buněk. Efekt se zvýší spojením tohoto principu například s radioterapií."

Další vyšetření

Po absolvování léčby zůstává pacientka nadále v péči onkologa. Ten pravidelně sleduje její zdravotní stav a posílá ji na další vyšetření (vyšetření jater, kostí - tzv. scintigrafie skeletu, snímek hrudníku, vyšetření mamografické), aby se včas odhalily případné komplikace. Sleduje se i nepostižená strana hrudníku, protože nález karcinomu v jednom prsu zvyšuje riziko nádoru i na straně druhé.

Na co má pacientka nárok?

Žena, která přijde „jen" o ňadro, má nárok, aby jí zdravotní pojišťovna uhradila náklady na plastickou rekonstrukci prsu. Při chemoterapii má nárok na příspěvek asi 1.500 korun na paruku.

Pozitivní myšlení pomáhá léčit

Podle zprávy Aliance žen s rakovinou prsu je prokázáno, že psychická pohoda ovlivňuje výsledky léčby nádorových onemocnění. Až 75 % onkologických pacientů, kteří se rozhodli se svou nemocí bojovat, žilo o nejméně o deset let déle než ti, kteří rezignovali a propadli trvalé depresi.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies