Koriandr setý – Coriandrum sativum
Koriandr se pěstuje již několik tisíc let jako léčivé koření. Koriandr je prastará kulturní rostlina. Byl nalezen už v egyptských hrobech faraonů z doby kolem r. 1 000 př.n.l. jako obětní rostlina. Zmiňuje se o něm i Starý zákon. Byl znám jako vynikající prostředek pro prevenci a léčbu zažívacích obtíží. Semena koriandru obalená cukrem byl jeden druh známého starodávného "cicvárkového semínka", které se užívalo proti bolestem břicha.
Lidové názvy koriandru
Koriandru setému se také říká anýz štěničný, koliandr, koliandr římský, kyšinec, kyšnec.
Sběr a sušení
Krátce před dozráním sbíráme okolíky koriandru (červenec), necháme dozrát a dosušit. Používáme pouze plody, sušené zbytky rostliny odstraníme.Sušíme na světle nebo při umělé teplotě do 35°C.
Účinné látky
Koriandr setý obsahuje silice, třísloviny, linalon, mastné oleje, kumaríny, vitamín C, geraniol, geranylacetát, gamma-terpinen.
Použití
Koriandr setý upravuje trávící trubici, mírní nadýmání a pocit plného žaludku, podporuje vykašlávání, mírní žaludeční křeče a podporuje chuť k jídlu. Zevně se koriandr používá k ošetřování vředů nebo jako mazání při onemocněních kloubů.
Čaj z koriandru setého
2 čajové lžíce koriandru setého zalijeme 250 mililitry vroucí vody. Necháme vyluhovat a poté pijeme 2x až 3x denně.
Diskuze