Lilie zlatohlavá – Lilium regale

Lilie královská (Lilium regale) pochází z Číny, je vysoká 100 - 150 cm. Rostlina kvete od června jasnými oranžovými květy. Návod na pěstování této cibuloviny najdete zde.

Lilie královská

Lilie zlatohlavá – Lilium regale

Lilie královská (Lilium regale) pochází z Číny, je vysoká 100 - 150 cm. Rostlina kvete od června jasnými oranžovými květy. Návod na pěstování této cibuloviny najdete zde.

 

Umístění

Lilie vyžadují kyselejší humózní propustnou půdu a slunné stanoviště. Půda nad cibulemi by měla být zastíněna , aby nedocházelo k přehřívání a poškození lodyžních kořenů.

 

 

Hnojení

Ve vegetačním období lilie vytváří mnoho hmoty, takže potřebují dostatek živin. V zimě hnojíme lilie cereritem nebo NPK. V době růstu pak můžeme hnojit kombinovanými hnojivy.

 

 

Výsadba cibulí lilie

Cibule lilií lze sázet v podstatě kdykoli pokud není půda zamrzlá. Před výsadbou je vhodné cibule namořit v některém fungicidu (fundazol, captan apod.). Lilie sázíme do propustné půdy tak, aby nad cibulí byla půda ve výši dvou až dvou a půl násobku průměru cibule. Malé lodyžní cibulky sázíme asi 5 cm hluboko. Nejmenší lodyžní cibulky a pacibulky je vhodné nasázet na podzim do květináče. Po zakořenění je dáme do chladného sklepa. Brzy na jaře, když lilie začínají vylézat ven, přesázíme malé rostlinky opatrně na záhony.

 

 

Přezimování lilií

Lilie jsou v našich klimatických podmínkách mrazuvzdorné, ale špatně snášejí zamokření v době vegetačního klidu (deštivé zimy). Můžeme je na zimu krýt plechem, sklem, chvojím, ale ne folií. Mezi zemí a krytem musí zůstat vzduchová mezera, alespoň 1 cm. Můžeme také nad liliemi udělat nakopčení asi 10 cm půdy, aby přes zimu odtekla přebytečná voda do stran.
 

Choroby a škůdci

Proti mšicím, žravým škůdcům i proti houbovým chorobám používáme stejné přípravky jako u mečíků.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies