Lípa srdčitá - Tilia cordata

Lípa srdčitá (Tilia cordata) je Náš národní strom, který má mnoho výborných vlastností díky svému vysokému obsahu účinných látek, které jsou především obsaženy v lipovém květu .

Včela sedící na květu

Lípa srdčitá (malolistá) - Tilia cordata

Bylinky jsou odjakživa významným pomocníkem při léčení různých obtíží. Mezi často používané bylinky patří také lípa srdčitá (Tilia cordata).

Lidové názvy

Lipka.

Účinné látky obsažené v lípě srdčité

Fenolické kyseliny, proanthocynidiny, třísloviny, flavonoidy (quercitrin, tilirosid, hyperosid), v malém množství silice, sliz.

Sběr lípy srdčité

U lípy srdčité sbíráme květenství , hned na počátku kvetení (červen, červenec). Lípu sušíme rychle v průvanu ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 ° C v načechrané vrstvě do 5 cm. Předsušení na slunci je nevhodné. Slunce a vyšší teplota nepříznivě působí na účinnost. Dobře usušené květy a listeny si mají uchovat svou původní barvu a charakteristickou vůni. Květ nesmí znovu navlhnout. Nesbíráme odkvetlá květenství s malými chlupatými plody ani poupata.

Vnitřní použití lípy srdčité

Při chorobách z nachlazení (rýma, kašel, zánět průdušek, chřipka, angína) podporuje pocení, rozpouští hleny a snižuje dráždivost ke kašli. Dále při narušené funkci žlučníku a křečích v oblasti střev a trávicího ústrojí.

Zevní použití lípy srdčité

Lipový čaj připravíte stejně jako k vnitřnímu použití. Při výskytu lupů jej můžete použít k oplachování vlasů.

Příprava lipového čaje

Polévkovou lžíci lipového květu přelijeme vroucí vodou, dále už nevaříme, necháme vyluhovat a po 10 - 15 minutách slijeme. Lze ho podávat samostatně nebo s citronem. Nemusíme doslazovat, protože lípový čaj má přirozeně nasládlou chuť. Pokud chceme sladit, výborný je k tomuto účelu lipový med.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies