Lymfodrenáže

Lymfodrenáž je metoda, která je v současnosti hlavně vzhledem k blížícímu se jaru využívána především ženami za účelem odstranění celulitidy a nadbytku vody v podkoží. Zkuste to i vy...

Břicho ženy v modrých plavkách

Důvodem lymfodrenáže bývá často celulitida

U mužů se s celulitidou setkáváme jen vyjímečně. Vyplývá to jednak z rozdílného anatomického uspořádání tukových buněk v podkoží, jednak z minimální hladiny ženských hormonů estrogenů v mužském organismu.
Ženy mají oproti mužům dvojnásobek tukových buněk, které jsou v podkoží uloženy. I když je „pomerančová kůže“ považována za problém kosmetický, s nímž se dá bez obav žít, objevují se i komplikované případy a ženy jsou pak nuceny vyhledat pomoc v ordinacích lékařů a podstoupit některé zákroky.

Kdo může provádět lymfodrenáž

Lymfoterapeuté – vyškolení zdravotničtí pracovníci, kteří využívají metodu manuální lymfodrenáže. Každý lymfoterapeut by měl mít certifikaci, která je důkazem proškolení v lymfodrenáži.

Kontraindikace lymfodrenáže

Lymfatická drenáž je pojem, se kterým se čím dál častěji setkáváme v časopisech, kosmetických firmách a salonech.
I lymfodrenáž má bohužel kontraindikace a není vhodná při zhoubném nádorovém bujení, bakteriální infekci, zánětu podkoží, akutním žilním onemocnění, při bolestech břicha neznámého původu, při onemocnění jater a ledvin, poruše srdeční činnosti, zeleném zákalu nebo patologickém těhotenství.

Druhy lymfatických masáží

Provádí se buď manuální lymfodrenáž nebo přístrojová lymfodrenáž.
Co se délky týče oba druhy masáží se neliší a měli by trvat 45 minut. Obecně je vhodné začít alespoň třemi procedurami týdně do zmírnění příznaků. Výsledky pak záleží na stupni poškození a míře celulitidy.

Přístrojová lymfodrenáž

Přístrojová drenáž se provádí alespoň hodinu po jídle a neměla by být přerušována. Po drenáži se ledvinami vyloučí větší objem tekutin a moč může mít neobvyklý pach a barvu. To je způsobeno vyplavenými škodlivými látkami. Vyloučenou tekutinu je vhodné doplnit dostatečným množstvím vody pro podporu činnosti ledvin. Výsledek po lymfodrenáži je okamžitý. Klientka cítí úlevu od pocitu těžkých nohou a v případě otoků se výrazně snižuje obvod drenážované končetiny. Snižuje se míra zátěže, a to je výrazná podpora při ochraně žil. Přístrojová lymfodrenáž je doporučování při vyšší tuhosti tkání a výrazném prosáknutí podkoží.

Manuální lymfodrenáž

Manuální lymfodrenáž je náročnější pro terapeuta, finančně nákladnější, ale o to více efektivnější pro klientku. Po drenáži je vhodné provést kompresi, která nedovolí opětovnému prosáknutí tkáně. Na trhu jsou dostupné stahovací legíny různé síly komprese, ale při jejich výběru si dejte záležet - nesmí nikde škrtit!
Po stránce kosmetické však tyto kompresivní výrobky nejsou hrazené zdravotní pojišťovnou.

Celou lymfodrenážní terapii je vhodné doplnit o pravidelné cvičení, redukci váhy, správný pitný i stravovací režim, případně podpořit potravními doplňky, které vyživují tkáň zevnitř a napomohou vám k žádanému výsledku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies