Má vůbec cvičení doma nějaký smysl?

Nechce se vám chodit do fitka, protože je příliš daleko nebo se stydíte cvičit před ostatními. Potřebujete se dostat do formy? Tak si zacvičte doma. Nejtěžší je přestat se vymlouvat a už konečně začít.

Žena cvičící na míči

 

Pár pomůcek si klidně můžete obstarat a jinak pracujte hlavně se svojí váhou. Díky kterým pomůckám budeme cvičit efektivněji? Pokud jste se (konečně) odhodlala cvičit doma, přistupujte k tomu vážně a disciplinovaným způsobem. Už nikdy žádné vymlouvání!

 

Jaké pomůcky se vám doma budou hodit?

 

Základní a nepostradatelnou pomůckou je podložka. Ale raději do ní investujte více peněz, aby byla kvalitní a nebolely nás kosti a klouby. Měla by také mít protiskluzový povrch, abyste předcházely zraněním. Pro zlepšení vašeho postoje a celkové rovnováhy vám výborně poslouží balanční podložka. Představte si ji jako polovinu gymnastického míče. Je to takový gumový kopeček a učíte se s ním najít rovnováhu. Ačkoliv vám to tak nemusí hned připadat, zapojíte do něj většinu svalů. Gymnastické míče působí na vaše tělo podobně. Ale v tomhle případě na něj raději nestoupejte.

 

Pomůcka, kterou využijete k protažení svalů, posilování a používá se také při rehabilitačním cvičení, se nazývá “thera band”. Jsou to vlastně gumové pásy, jenž jsou barevně odlišené podle míry poddajnosti (tuhosti). Výhodou této pomůcky je cvičení, při kterém nutíte svaly posilovat po celou dobu cvičení. Svaly pracují neustále ve všech fázích pohybu. Závěsné popruhy TRX jsou vlastně takovou obdobou gumových pásů. Tady se ale popruh připevní a pracujete s vlastní vahou těla. Patří to mezi silové kondiční cvičení.

 

Také si můžete pořídit švihadlo, ale potřebujete k tomu větší prostor. Čím dál více populárnější se stává železná koule (kettlebell nebo také Vin-Bell), jenž je vlastně jinou variantou činky. Činky si můžete pořídit také klasické nebo si na zápěstí, nohy či kotníky připevněte pásky, které fungují jako závaží. Zvýšíte si prostě zátěž, ale obrovskou výhodou je, že máte volné ruce. Podobný účinek má i posilování s medicimbalem. Pro zpevnění bříška si můžete koupit obruč, kde cvičení spočívá v protáčení obruče kolem středu vašeho těla. Jestliže si chcete pořádně připlatit a máte doma větší prostor, klidně si pořiďte posilovací stroje. A skvělými pomocníky jsou samozřejmě videa, kde nejenže vidíte jednotlivé cviky, ale většinou tam i trenéři radí, jak tyto cviky provádět.

 

Výhody a nevýhody domácího cvičení

 

Ušetříte nejen peníze, ale i svůj drahocenný čas. Cvičíte hezky v soukromí. Nikdo se na vás nedívá. Vy sami si určujete čas, kdy chcete cvičit. Nejste závislí na otevírací době fitnesscenter. Nevýhodou je, že vás nikdo jiný (kromě vás samotných) nemotivuje. Postupem času se takové domácí cvičení může stát nudným stereotypem. Techniku vašich pohybů nikdo nehlídá, nikdo vám neporadí. Takže ze začátku to nebude snadné.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies