Makrobiotika - tajemná síla JIN a JANG

Každé jídlo, které sníte, v sobě nese nějakou energii. Hlídejte si rovnováhu a tělo se vám odmění. Zastánci makrobiotiky tvrdí, že tak docílíte dlouhého, štastného a zdravého života.

Obrazec jing/jang

Slovo makrobiotika je odvozeno od řeckého "makro" a "bios". Vyložit by se to dalo jako přirozený způsob života. Pokud budete makrobiotiku dodržovat, měla by vám být zaručena dlouhověkost, vnitřní harmonie a samozřejmě zdraví.

Makrobiotika pracuje s pojmy JIN a JANG

JIN a JANG jsou základní protipólné energie, které se jako dva magnety neustále přitahují, odpuzují a doplňují.
Makrobiotici tvrdí, že každá částečka, věc i živý tvor jsou výslednicí těchto sil. Stejně tak každá potravina, kterou sníte, má svou energii - buď vyrovnanou nebo extrémní.
Psychika vykazuje po takovém jídle buďto vyrovnanou nebo extrémní kondici. Pokud budete dlouhodobě konzumovat potraviny z hlediska jin a jang vyváženě, nastolíte vašemu organismu rovnováhu, tedy zdraví. Pokud budete naopak konzumovat dlouhodobě jen potraviny extrémní, vaše tělo nebude schopno regulovat neustálou disharmonii a podlehne nemoci.

 

Energie JANG

Je to energie dostředivá, stahující.

 

  • Extrémně JANG - patří zde maso, drůbež, vejce, slané sýry, ryby (červené maso), rafinovaná sůl
  • Mírně JANG - patří zde ryby (bílé maso), měkkýši, mořská sůl, sója, kvašená zelenina

Energi JIN

Je to energie odstředivá, uvolňující.

  • Extrémně JIN - cukr, med, sladkosti, káva, alkohol, mléko, jogurt, smetana, tropické ovoce a zelenina, koření a bylinky
  • Mírně JIN - saláty, místní ovoce, ořechy, rostlinné oleje, nestimulující nápoje

Makrobiotika - vliv na stravování

Za posledních několik let se způsob stravování tak změnil, že hlavní složkou potravy jsou samá složitá jídla. I samotné suroviny, z nichž vaříte, jsou výsledkem průmyslových úprav.
Hlavní chybou je, že se z jídelníčku ztratily celozrnné obiloviny, které v podobě bílého pečiva ztrácejí své nejcennější složky. Navíc došlo ke zvýšení spotřeby tuků, jednoduchých cukrů, živočišných bílkovin a chemikálií, používaných při zpracování potravin.

Makrobiotika pro tělo v rovnováze

Co tedy jíst, aby vaše tělo bylo v rovnováze? Základem jsou celá zrna (neloupaná přírodní rýže, ječmen, jáhly, loupaný oves, pšeničná a žitná zrna, kukuřice, pohanka), polévky (z jakékoliv zeleniny), mořské řasy, luštěniny. Až třetinu každého jídla by měla tvořit zelenina vařená v páře, vařená ve vodě, dušená s minimem tuku nebo spařená.
Stravu lze doplnit o ryby a mořské plody pečené na roštu či vařené.
Z nápojů je ideální čaj z tříletých čajových větviček nebo čaj z opražených rýžových či ječmenných zrn. A samozřejmě pijte ne moc studenou pramenitou vodu.
Z koření s mírou používejte sůl, sójovou omáčku nebo slané švestičky umeboši. Kyselou chuť potravinám dodá rýžový nebo obilný ocet, pikantní bude strouhaný zázvor, šalotka nebo křen. Pro sladkou chuť použijte rýžový nebo ječmenný slad.

Jíst makrobioticky není vůbec snadné a neobejde se to bez odříkání. Ale ten, kdo makrobiotiku vyzkoušel, jistě potvrdí, že rovnováha stravování pronikne do celého těla a vyřeší se tak všechny neduhy.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies