Malárie - příznaky, prevence a léčba

Malárie je vážným a široce rozšířeným onemocněním zejména v tropických a subtropických oblastech. Riziko přenosu této nemoci je pouze lokální a v mnoha případech velmi odlišné.
Komár s dlouhýma nohama

Malárie se řadí mezi onemocnění parazitní a nejčastěji ohrožuje cestovatele tropických a subtropických oblastí. Onemocnění způsobují 4 druhy prvoků.

Malárie – nákaza a komáři anopheles

Člověk se malárií nakazí po pokousání komárů nebo moskytů, které jsou infikovány jedním z prvoků. Roznáší je komáři rodu Anopheles.

Malárie – příznaky

Malárii provázejí několik hodin trvající záchvaty, které mají tři fáze.

1. fáze malárie - zimnice

Při první fázi člověk pociťuje silný chlad, mrazení a třesavku. Jeho kůže je bledá a viditelně suchá, začínají modrat rty a prsty. Nemocný má silné bolesti hlavy a zad a je malátný. Zhruba za 30 minut stoupne teplota asi na 40°C a nemocný má pocit horka.

2. fáze malárie – horečky

Druhá fáze trvá podle druhu malárie, asi 2 – 6 hodin. Teplota klesá a provází ji silné pocení, pocity vyčerpanosti a úlevy. Nemocný je unavený, ale cítí se relativně lépe. Některé tyto formy ovšem mohou končit smrtelně.

3. fáze malárie– pokles

Člověku během třetí fáze poklesne teplota na běžnou, doprovází ji silné pocení.

Malárie – prevence

Malárii je možno předejít léky, které se jmenují antimalarika a užívají se před, během i po skončení cesty. Antimalarika vám podá váš lékař.

Malárie – léčba

Malárie se léčí přípravky na předpis. Volba léčby závisí na oblasti, kde se člověk nakazil, na jeho věku a na závažnosti onemocnění. Jedná se například o prostředek označovaný jako OZ277, který kopíruje molekulární strukturu artemisininu, avšak je založen na syntetické bázi. Jeho výroba je tudíž mnohem levnější," uvedl doktor Jonathan Vennerstrom z Nebraské univerzity. Standardní je použití Chininu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies