Maniodepresivní psychóza – nemoc slavných?

Trpěli jí mnozí slavní umělci jako např. Hemingway, Hugo, Gogh, ale i spousta českých celebrit – Karel Svoboda či Petr Muk. K maniodepresi se nedávno přiznala dokonce i oblíbená hollywoodská herečka Catherine Zeta-Jones. Proč se porucha tak často vyskytuje u lidí s mimořádným talentem, je dodnes záhadou.

Fotografie osoby se záhadnýma rukama

Záhadný vznik maniodeprese

Maniodepresivní psychóza (též bipolární porucha) je psychické onemocnění, při kterém dochází k nezvladatelným výkyvům nálad – od pocitů euforie až po ochromující deprese. Přesné příčiny vzniku dodnes nejsou zcela známy, vliv mají ale biologické i psychologické faktory. První projevy se obvykle projevují v pubertě, po výrazných stresových událostech nebo dokonce i po fyzickém vyčerpání. Záchvaty radosti i smutku negativně ovlivňují běžný život – školu, práci, navazování partnerských i rodinných vztahů. Mezi oběma cykly může být dlouhá prodleva nebo také plynule přechází jedna fáze do druhé. Maniodeprese může skončit i sebevraždou, jako se stalo u oblíbeného českého zpěváka Petra Muka. Někteří umělci ale dokážou ze střídavých stavů vytěžit i to dobré – spojují s ní svou tvořivost.

Z našich osobností touto chorobu trpěl také spisovatel Ota Pavel, výborný skladatel Karel Svoboda, herec Miloš Kopecký nebo Vlastimil Brodský. Ze zahraničních pak např. Ernest Hemingway, Victor Hugo nebo Vincent van Gogh.

Příznaky maniodeprese se nedávno projevily dokonce i u oblíbené americké herečky Catherine Zeta-Jones poté, co jejímu manželovi Michaeli Douglasovi lékaři diagnostikovali rakovinou hrtanu. Přestože boj s nemocí vyhrál, intenzivní stres se podepsal na hereččiném duševním zdraví.

Lze nemoci předejít?

Maniodepresivní psychóza může být i částečně dědičná – pokud k ní má váš příbuzný predispozice, je vyšší riziko výskytu i u vás. Nevyplatí se proto podceňovat zdravou životosprávu, odpočinek, požívání alkoholu či drog. Vyvarovat byste se měli také stresu – nebo se je alespoň naučit zvládat, např. pomocí relaxačních technik. Chytrým přístupem můžete riziko vzniku maniodeprese výrazně zmírnit.

Fáze maniodepresivní psychózy

U maniodepresivní psychózy se vždy projevují tři fáze. V hypomanické fázi má postižený dobrou náladu, snadno komunikuje s lidmi, přestože je třeba jinak spíše introvert. V manické fázi přichází euforie, chování a vyjadřování je překotné, zbrklé nebo i přehnaně komediální. Mohou se objevit i halucinace nebo paranoia. V období deprese zase přichází úzkost, strach a nechuť do života. Pacient může uvažovat i o sebevraždě.

Léčit, ne však vyléčit

Ačkoliv mohou léky a psychoterapie jednotlivé fáze maniodeprese stabilizovat, úplně vyléčit se ještě maniodepresivní psychózu nikomu nepodařilo. Pacienti mají bohužel sklony svou nemoc podceňovat, léčebné postupy mnohdy nedodržují, čímž obvykle dochází ke zhoršení stavu, nekontrolovatelným změnám nálad a návrat do společnosti je pak o to těžší.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies