Menopauza potká dříve či později každou ženu

Menopauza (klimakterium) je nevítaný host, který se u žen objevuje většinou po čtyřicítce. Někdy se dokonce může objevit i předčasně u žen ve 20 letech. Menopauza není žádná nemoc, je to přirozené období v životě každé ženy. Jaké jsou nejčastější příznaky nastupující menopauzy?

menopauza je nepříjemným obdobím života každé ženy

 

Věk není rozhodující

 

Klimakterium se u žen objevuje nejčastěji, když jsou ve věku 50 let. Ale podle statistiky se u jedné ženy ze 100 menopauza objeví již ve věku 40 let. V některých případech i dříve. Průměrné věkové rozpětí je tedy mezi 45 a 55 lety. Podle odborníků se může menopauza objevit i u žen kolem 20 let. Většinou je to způsobeno autoimunitním onemocněním, které je mnohdy ještě spojeno se špatnou výživou. Také to může být chronickým stresem nebo za brzký nástup menopauzy může také dědičnost. Nástup menopauzy může vyvolat i chirurgický zákrok, říká se jí umělá menopauza a vyskytuje se často například po hysterektomii či po odstranění dělohy.

 

Příznaky nastupující menopauzy

 

Co bychom měly v tomto období očekávat? Někdy se žádné příznaky ani nemusí objevit, ale mezi ty nejčastější patří rozhodně poruchy menstruačního cyklu a také návaly horka, jenž jsou většinou v oblasti hrudi a krku. Návaly horka můžete zažívat i v noci. Může se ale objevit spousta dalších příznaků. Může vám kolísat tlak a také hladina hormonů, takže se cítíte malátně a unaveně. Ženy často trápí i bolesti hlavy, špatně se jim spí a mají potíže s trávením. Některé ženy mohou také přibrat na váze nebo se jim zvýší cholesterol.

 

Ženy v tomto období mohou být častěji podrážděné, nervózní, náladové, neklidné, přecitlivělé a mohou zažívat deprese nebo poruchy soustředění. U těchto žen je vyšší riziko cévních a srdečních onemocnění. Také je u nich častější riziko bakteriální infekce a zánětů. Prsa se mohou zmenšit a ztratí svou pružnost. S menopauzou souvisí také nepříjemné výtoky z pochvy, inkontinence nebo vám také hrozí, že budete zažívat bolest při pohlavním styku. Častým příznakem je také osteoporóza, při níž vám budou řídnout kosti (odvápňování) a je zde i vyšší riziko patologických zlomenin - většinou se jedná o zápěstí či o krček kosti stehenní.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies