Mikrodermál – novinka ve světě piercingu

Chcete nějak ozvláštnit svůj zevnějšek, ale barvu účesu měnit nehodláte a na tetování se necítíte? Co takhle vyzkoušet mikrodermální implantáty, které jsou u nás poměrně novou technikou v umisťování piercingů?

Tvář s kamínky u oka

Co je to mikrodermál?

Mikrodermál neboli mikrodermální implantát má tu vlastnost, že zásadním způsobem rozšiřuje možnosti, kam všude lze piercing umístit. Klasický piercing (šperky jako je činka, banánek, kroužek, podkova…) procházejí skrz kůži dané části těla - a to buď z jedné strany na druhou (př. nos, jazyk, ret), nebo skrz výrazný kožní záhyb (př. obočí, pupík). A právě proto je mikrodermál nejvhodnější variantou, protože jej lze umístit na jakoukoliv část těla, kromě míst, kde dochází k častému pohybu (ohybu) kůže. Rovněž není vhodný do míst, kde se počítá s nadměrným drážděním vnějšími vlivy (tření o textil, bezpečnostní pásy apod…).

Mikrodermální minulost

Je velmi obtížné přisoudit někomu jednoznačné autorství mikrodermálu (který vznikal po dobu 15 let), avšak za jeho finální podobu vděčíme Patu Pruittovi z Cystom Steel Body Jewelery. Tento muž je odpovědný za finální verzi šperku, které si označení mikrodermál získal. Představil jej na Art piercing produkt v roce 2006. Již na počátku devadesátých let byli někteří „pierceři“ nespokojeni s výsledky, které sebou neslo komplikované hojení surface piercingů, tak i jejich vizuální podoba. Proto se rozhodli vyzkoušet podkožní aplikace šperků, které se od klasických náušnic lišily především svým tvarem. Takto vznikaly nejrůznější podoby předchůdců MD takzvané „dermal anchors“ (pod tímto názvem se o mikrodermálech mluví i dnes), avšak problémy vyrůstání, nedohojenosti, křehkosti a jiných problémů to nevyřešilo. A tak se stále dál a dál přemýšlelo nad novými řešeními.

Zlomový okamžik

Ten nastal, když pierceři Brian Decker, Tom Brazda a Zachary Zito nezávisle na sobě, přišli s technikou „punch and taper“ pro aplikaci surface piercingu. V čem tkví tajemství této metody? Spočívá v tom, že se při aplikaci šperku neužívá jehla, ale pouze se dermal puncherem vyříznou kusy tkáně, stejně jako je tomu dnes u MD. Poté mohou být mezi výřezy speciální pomůckou odděleny vrstvy tkáně, mezi které je vložen surfacový šperk. Téměř pravoúhlý vpich a nepoškození tkáně jehlou způsobilo rapidní růst dobře zahojených surface piercingů. Stejně významnou událostí, byl objev transdermálních implantátů Stevem Haworhem okolo roku 1995. Předpona „trans-“ značí, že implantát prochází skrz kůži a na povrchu pokožky je zakončen ocelovým či titanových závitem, na nějž lze našroubovat ozdobné zakončení dle přání zákazníka (kulička, hrot…). Pod pokožkou je potom tento implantát upevněn pomocí rozlehlé základny, jenž je proděravělá tak, aby skrze ni prorostla tkáň a implantát držela na svém místě. 

Informace, které se mohou hodit

Při volbě místa pro umístění mikrodermálu zvolte méně namáhavé místo. Před aplikací dobře zvažte, zda je vybrané místo vhodné pro vaše zaměstnání či koníčky. Během hojení byste si měli obstarat čas a precizně se o čerstvý šperk starat. Počítejte s tím, že microdermál nelze jednoduše vyjmout a zase vložit zpátky, tak jako je to u klasických piercingů. MD se hojí mnohem lépe a rychleji, než běžné piercingy (v průměru 1 - 4 týdny). První tři až čtyři dny nechte MD zalepený a průběžně jej přelepujte čistou náplastí. Po tuto dobu se nedoporučuje mikrodermální šperk namáčet, až po uplynutí čtyř dnů jej začněte omývat antibakteriálním mýdlem a čistit solným roztokem, až do úplného zahojení. Jestli vás i přesto tato ozdůbka těla láká, tak navštivte profesionální salón a ozdobte se!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies