Nástřih hráze – jak mu předejít?

Nástřih hráze při porodu provádí spousta porodníků rutinně – jeho účelem je předejít některým zdravotním komplikacím a urychlit průběh porodu. Stále více se ale prokazuje, že ne vždy je nástřih nutný a že může zákrok přinést více škody než užitku.

Miminko ležící na polštářku

Kdy a jak se provádí epiziotomie

Tzv. epiziotomie, chirurgický nástřih hráze (oblasti mezi pochvou a konečníkem), se provádí v druhé době porodní, tedy v době, kdy je dítě poševním otvorem vypuzováno ven. Smyslem nástřihu je poševní otvor zvětšit, aby jím hlavička prošla snadněji.

Epiziotomie se provádí na vrcholu kontrakce směrem od pochvy dolů, ke konečníku. Nastřihnuté místo se po porodu v lokální anestezii zašije, samotný nástřih je ale proveden bez jakéhokoliv znecitlivění.

Je nástřih hráze opravdu nutný? 

Nástřih je údajně také prevencí spontánního natrhnutí hráze, příklady z praxe ale ukazují, že chirurgický nástřih je mnohem bolestivější a přináší sebou větší riziko zdravotních komplikací než natrhnutí spontánní.

Zatímco při spontánním natrhnutí dochází většinou jen k malým trhlinám, nástřih hráze obvykle zasahuje nejen kůži a přilehlou tkáň, ale i hlouběji ležící svaly hráze. Při přirozeném natrhnutí hrozí také menší riziko infekce, otoků a zánětů než při epiziotomii, nedochází k tak masivnímu krvácení a menší je také riziko potíží při vylučování a riziko dlouhodobých bolestí při sexuálním styku. Také poporodní bolesti jsou po epiziotomii mnohem silnější a dlouhodobější než po spontánním natrhnutí.

Samozřejmě existují i případy, kdy je nástřih hráze nezbytný – například při potížích dítěte s dýcháním (zde je nutné co nejvíce urychlit porod), při porodu nezralého plodu, pro ulehčení porodu pánevním koncem. Pokud je vaginální otvor očividně úzký a neschopný se více roztáhnout, může samovolné prasknutí hráze zasáhnout i anální svěrač. Od toho je zde ale zkušený doktor, který by měl odhadnout, zda je nástřih hráze nutný nebo ne. Provádět jej však automaticky je více než nevhodné, přináší matce zbytečně více bolesti a utrpení už tak náročného porodu.

Jak se vyhnout nástřihu hráze?

V první řadě si pro svůj porod vyberte porodníka, který neprovádí nástřih automaticky. O procentu epiziotomií v dané porodnici se můžete dočíst i na internetu, případně se zeptejte na místě. K tomu, abyste nemusela být nastřižena, ale ve velké míře můžete přispět vy sama. Cvičením, speciálními masážemi a výběrem správné polohy při porodu.

Posilujte vaginální svaly

O Kegelových cvicích jste již určitě slyšela. Jedná se o zatínání a uvolňování svalů v okolí vagíny. Nejdříve svaly stlačte, jako když se snažíte zastavit proud moči. Chvíli vydržte a pak uvolněte. Opakujte minimálně desetkrát za sebou, dva až třikrát denně.

Sportujte

Výzkumy prokázaly, že těhotné ženy, které se nevzdaly pravidelného pohybu, jsou méně náchylné k natrhnutí i nutnosti nástřihu hráze. Samozřejmě je ale třeba vybrat si ten správný druh pohybu - ideální je plavání nebo turistika.

Masírujte oblast hráze

Dva měsíce před termínem porodu provádějte masáž hráze, a to nejlépe v sedě na posteli. Prsty si natřete dětským nebo olivovým olejem, strčte palec dovnitř poševního otvoru a tkáň uloženou dole, tedy směrem ke konečníku, masírujte ve tvaru písmene U. Postupně vyvíjejte větší a větší tlak, až pocítíte mírné pálení. Nevynechávejte hluboko uloženou tkáň ani tu téměř „venku“. Pokud se vám masáž kvůli objemnému bříšku špatně vykonává, zkuste požádat svého partnera.

Neroďte vleže

Bohužel, klasický porod, kdy rodička rodí vleže, riziko protržení hráze jen zvyšuje. Pokud totiž děťátko tlačíte proti gravitační síle, zvyšuje se tlak na hráz a snadno pak dochází k jejímu protržení, případně nutnosti hráz nastřihnout. Mnohem přirozenější je rodit v sedě, dřepu nebo kleku, kdy vám gravitace doslova pomáhá, poševní svaly se lépe a pozvolna roztahují.

Také široce roztažené nohy při poloze vleže protržení tkáně napomáhají (jak se má hráz více roztáhnout, když je už tak roztažená na maximum?). Pokud tedy vleže rodit budete, vyvarujte se alespoň tomuto a nohy mějte roztažené jen lehce.

Spolupracujte s kontrakcemi

Během samotného porodu tlačte vždy, když se objeví kontrakce, ne mimo ní – opět tak zredukujete riziko natržení hráze. Během jedné kontrakce můžete zatlačit dva až třikrát.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies