Naučte se fotit portréty

Dobře nafocený portrét může být perfektním dárkem a památkou na celý život. Toužíte umět fotit jako profesionál? Projděte si několik tipů a triků, díky kterým učiníte portrétní fotografie neobyčejnými a originálními.

Žena s fotoaparátem v ruce

Vyberte vhodné stanoviště

Při fotografování je důležité, zda stojí váš model na úrovni očí nebo je pod či nad vámi. Má-li fotografovaný např. dlouhý nos, pohledem shora na jeho nedostatek ještě více upozorníte. Hrejte si s úhly pohledu a foťte z toho, který je pro daný objekt nejlichotivější.

Oblečení a doplňky hrají prim

Doplňky dokáží dodat fotografii ten správný šmrnc. Pečlivě vybírejte také prostředí fotografie a oblečení. Na skupinových fotkách je ideální, pokud se lidé domluví na oblečení podobného stylu či barev.

Zoom používejte obezřetně

Díky zoomu můžeme fotit detaily krajiny či budov i z velké vzdálenosti. Je ale třeba uvědomit si, že čím větší je přiblížení, tím více se zhoršuje výsledná kvalita fotek. Focení se zoomem je sice pohodlné, ale více se vyplatí udělat pár kroků dopředu či bokem než střílet sérii záběrů z jednoho místa!

Zaostřete na oči

Ať už fotografujete krajinu nebo portrét, základním klíčem k úspěchu je najít jasný bod, na který budete ostřit. U portrétu by to měly být oči.

Rozostřete pozadí

Vlastníte-li fotoaparát s funkcí zaclonění objektivu, využijte jej. Rozostřením pozadí totiž ještě více zdůrazníte fotografovaný objekt. Pokud jste majitelem méně profesionálního přístroje, vyzkoušejte pozadí rozmazat nástrojem "Rozostření" v programu Photoshop.

Používejte pravidlo třetin

Pravidlo třetin je důležitou pomůckou uměleckých malířů i profesionálních fotografů. Platí především při portrétech, kdy by oči měly být umístěny v první třetině fotografie. Zároveň platí, že fotíte-li jedince, měl by zaujímat minimálně třetinu záběru.

Foťte zešikma

Mírné natočení fotoaparátu dokáže divy. Stejně tak může zajímavě působit postava stojící na okraji, v horní nebo dolní části snímku.

Tipy na zajímavé portrétní fotografie najdete ve fotogalerii pod článkem.

Toužíte vyzkoušet si, jaké je být redaktorem? Nyní máte jedinečnou šanci! Napište článek na některý z našich magazínů, zviditelněte se a vyhrajte atraktivní ceny ! Více o soutěži ZDE»

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies