Nedostatek železa - čím se projevuje?

Železo, stejně jako další vitamíny, je důležitým prvkem pro náš organismus. Malé množství železa se nachází téměř ve všech orgánech, ale největší množství najdete právě v hemoglobinu. Ten je součástí červených krvinek, jenž jsou nepostradatelné pro přenos kyslíku z plic do zbytku těla. Jak poznáme, že trpíme nedostatkem železa? A jak to můžeme změnit?

Nedostatek železa - čím se projevuje?

 

  • Kolik železa vlastně naše tělo potřebuje?

 

Řiďte se pravidlem, že nic se nikdy nemá přehánět. Stejně tak to je i s železem, které by nemělo být tělu dodáváno v nadměrném množství. Pokud nebudete dodržovat denní doporučené množství železa, tak může hrozit, že se zvýší pravděpodobnost vzniku srdečního onemocnění.

 

Také tím můžete zavdat příčinu ke vzniku rakoviny tlustého střeva. U starších žen, které už nemají menstruaci, by neměly přesáhnout doporučené denní množství, které činí 8 mg. Těhotné ženy mohou užívat až 25 mg denně. Jinak doporučené množství železa za den pro děti je 8 mg, pro muže 10 mg a pro ženy je to 15 mg.

 

  • Jak poznáte, že vám chybí železo?

 

Náš organismus je schopný (po jistou dobu) čerpat železo ze svých zásob, proto se příznaky jeho nedostatku objeví až později. Jestliže se však jedná o dlouhodobý nedostatek, zásoby se vyčerpají a právě tehdy se začnou objevovat první příznaky. Nejvíce to zasáhne červené krvinky. Rapidně se sníží jejich počet. Tomuto jevu se jinak říká anémie nebo také chudokrevnost.

 

Můžete se cítit unavení, slabí a vyčerpaní, někteří trpí i chronickými bolestmi hlavy a také se zvýší lomivost nehtů a padání vlasů. Také můžete být náchylnější k infekcím, můžete zažívat pocity bušení srdce, dušnost či pálení jazyka. Celkově budete vypadat pobledle.

 

Schopnost koncentrace bude také slábnout a koutky úst mohou bolestivě praskat. Nedostatek železa se může projevit i bolestivou a silnou menstruací a může se vám i hůře dýchat, neboť je ovlivněn přísun kyslíku. Typickým příznakem může být i časté poklepávání nohama.

 

  • Zajistěte tělu dostatečný příjem železa

 

Doporučujeme vám, abyste se zaměřili na červené až fialově zbarvené potraviny, které jsou bohaté právě na železo. Takže červené hroznové víno, jahody, černý rybíz, červená řepa, červené fazole, brambory i červené maso - jako třeba hovězí či vnitřnosti.

 

Co se týče rostlinných produktů, zkuste jíst více obilných klíčků, luštěnin, sóji a hlavně pravidelně jezte listovou zeleninu. Ve špenátu najdete obrovské množství železa, stejně tak jako v salátech, kvašených výrobcích a také v ovoci a zelenině.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies