Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Paprika prodlužuje život

Paprika je vysoce bohatým zdroje mnoha vitamínů, které posilují náš imunitní systém a mají mnoho příznivých účinků na organismu. V poslední době se o paprice mluví jako o zelenině, prodlužující život.

Papriky tří barev

Paprika a její původ

Paprika pochází ze střední Ameriky (Mexika). V Evropě se poprvé objevila až v 19. století.

Paprika a její čeleď

Paprika patří k nejdůležitějším zástupcům čeledi lilkovitých, spolu s rajčaty nebo brambory.

Paprika a její charakteristika

Paprika je charakteristická svou značnou různorodostí tvaru, velikostí, barvou, chutí a vůní plodu. Dužnina papriky je silnější, což způsobuje, že slupka je někdy těžko stravitelná, ale zajišťuje tak paprice dlouhou trvanlivost.

Paprika a její pálivost

Pálivost papriky má na svědomí alkaloid kapsaicin. Ten se vytváří ve žlázkách plodů a odtud se rozšiřuje do okolní tkáně – zejména do semen.

Kapsaicin posiluje obranyschopnost našeho organismu a pomáhá při žaludečních a střevních infekcích. Člověk tento alkaloid v potravě rozpozná i ve zředění 1 : 1 000 000.

Paprika a její vitamíny

Paprika je vysoce bohatým zdrojem vitamínu C, B1, B2, E. Dále obsahuje kyselinu listovou, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód. Červené papriky obsahují dokonce třikrát více vitamínu C než pomeranče o stejné váze.

Paprika a její barvivo

Barvu paprikám poskytuje karoten (provitamín A), který chrání sliznici a podporuje dobrý zrak. V době červenání obsahuje paprika dvakrát více karotenu než mrkev.

Paprika a její účinky na organismus

  • Posiluje srdce, cévy, sliznici a krevní oběh
  • Mírní bolesti žil
  • Zpevňuje vazivové tkáně
  • Podporuje chuť k jídlu
  • Zlepšuje zrak
  • Pomáhá při žaludečních a střevních infekcích
  • Je prevencí migrény

Pro náš organismus je nejlepší konzumovat papriku v čerstvé stavu. Pozor bychom si měli dát na její přílišnou konzumaci, která může vlivem látek snižujících srážlivost krve, vyvolat krvácení z nosu nebo zpomalit léčení ran.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2018 Railsformers s.r.o., Ochrana osobních údajů