Pěstování letniček pro výsadbu truhlíků

Letničky vhodné pro výsadbu truhlíků zná mnoho lidí. Jsou v dnešní době velmi populární a je o tyto rostliny velký zájem. Každého z nás určitě potěší pohled na ozdobené okno s krásně kvetoucími balkónovými květinami.

Letničky nasazené do truhlíků

Letničky vhodné pro výsadbu truhlíků

Letničky vhodné pro výsadbu truhlíků používáme především pro výzdobu oken, balkónů, pergol, letních zahrad atd.
 

Pěstování letniček pro výsadbu truhlíků

Předpěstování sadby balkónových letniček je velmi náročné.Výsev by měla provádět osoba, která se v předpěstování sadby letniček vhodných do truhlíků vyzná. Pěstování sadby se provádí zásadně ve skleníku při teplotě 25°C a vyšší vzdušně vlhkosti. Vhodnější je si koupit předem připravenou sadbu v zahradnictví a poté ji vysadit do truhlíku.

 

Výběr truhlíku

Truhlík volíme podle našich požadavků a také podle požadavků rostliny. Minimální velikost truhlíku by měla být min. 17 x 20 centimetrů, a při vysazování rostlin do dvojřádku ještě širší. U obyčejných truhlíků bychom měli zkontrolovat , zda mají vespod otvory pro odtok vody.

 

 

Substrát

Pěstební substrát by měl být vzdušný, humózní a dostatečně propustný, s odpovídající zásobou živin. Substrát pro pěstování letniček do truhlíku si můžeme připravit také sami. Smícháme 40% rašeliny, 40% dobře kompostované kůry a 20% ornice. Poté přidáme 2kg cereritu na jeden metr krychlový substrátu a 2 – 3 kg mletého vápence a dobře promícháme. Snadnější však ale je koupit si již hotový pěstební substrát v obchodě.

 

 

Jak osadit truhlíky

Pro osázení truhlíků můžeme uplatnit několik způsobů výsadby: kompaktními, nízkými, ale také vzpřímenými letničkami, rostlinami poléhavého až plazivého charakteru, které přepadají, nebo pnoucími druhy, které se budou ovíjet vzhůru. Záleží na výběru rostlin. U nás se používají nejčastěji pelargonie a petunie, které nejlépe snášejí podmínky léta. Kromě klasického osázení jedním druhem se používá čím dál víc také výsadba několika druhů květin. Téměř všechny uvedené letničky nesnášejí mráz a proto je vysazujeme ven až koncem května. Druhy a odrůdy s vyšším vzrůstem se uplatňují v zadní řadě truhlíků, méně vzrůstné nebo poléhavé v přední řadě. Při kombinaci druhů je nutné volit odrůdy s odpovídající barvou květů, vzrůstností a charakterem růstu.
 

Přihnojování

S přihnojováním rostlin se začíná ihned po ujmutí v květináčích. Používají se 0,1 až 0,2% roztoky vícesložkových hnojiv s vyrovnaným obsahem základních živin, v intervalu sedmi dnů.

 

 

Letničky vhodné pro výsadbu do truhlíků

Ageratum houstonianum - nestařec mexický
Begonia x semperílorens - begonie stálekvetoucí, ledovka
Begonia tuberhybrida - velkokvětá hlíznatá begonie
Begonia turbehybrida pendula - převislá begonie
Calceolaria integrifolia
Celosia argenea - nevadlec stříbrný
Diascia barberae - gazánie zářivá
Lathgrus odoratus - hrachor
Lobelia erinus - lobelka
Nemesia strumosa - hledíkovka zduřelá
Pelargonium zonale - pelargonie páskatá, muškát
Petunia x hybrida - petunia zkřížená
Pharbitis purpurea - povíjník nachový
Phaseolus coccineus - fazol šarlatový
Portucala granditlora - šrucha velkokvětá
Salvia splendens - šalvěj zářivá
Tagetes patula - aksamitník rozkladitý
Tropaeolum majus - lichořeřišnice větší
Verbena x hybrida - sporýš zkřížený

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies