Pivo a jeho stručná historie
Výroba kvašeného nápoje z ječného sladu, kterému se říká pivo, kvetla v Mesopotamii již kolem roku 4000 před Kristem. O chmeleném pivě těchto krajů jsou neurčité zmínky z 3. tisíciletí před Kristem, a určité zprávy ze 6. století př. Kristem,. Výroba piva a chleba jsou prvními známkami civilizace usedlých národů, jak se ze starobabylónských nápisů dovídáme.Pivo a jeho počátek výroby v Čechách
Na území dnešní ČR vařili pivo už Keltové, avšak chmelení piva se připisuje Slovanům. Nejstarším písemným dokladem o výrobě piva je nadační listina krále Vratislava II. z roku 1088 pro Vyšehradský chrám, ve kterém přiděluje kanovníkům desátek z chmele. Vaření piva v ranném středověku nebylo ale jen výsadou klášterů, ale i měst. Každý měšťan měl právo vařit pivo, toto právo v královských městech přiznával král, v poddanských městech vrchnost.Dřívější suroviny pro výrobu piva
Surovinou pro výrobu piva byla na konci 18.stol. nikoli pšenice, ale především ječmen a český chmel.Vznik pivovarů
Ve 14. až 15. století zbohatlí měšťané sdružovali své finanční prostředky, zakládali společné městské pivovary a najímali si na hrubší práci pracovníky. Ve městech vznikla nová skupina obyvatelstva, tzv. pivovarská chasa. Ke konci středověku a kolem poloviny 16. století se rozvíjela výroba piva ve šlechtických pivovarech, stabilně se udržovala a rozšiřovala v klášterních pivovarech, které méně podléhaly vlivům politických a hospodářských změn.Zlatý věk českého pivovarství
V polovině 19. století nastal tzv. zlatý věk českého pivovarství, které silně ovlivnilo vývoj tohoto oboru na celém světě. Je to období zahájení průmyslové výroby sladu a piva. Vynikající rozvoj českého pivovarství a kvalita jeho výrobků byla podpořena třemi základními faktory:●optimálními podmínkami pro pěstování surovin sladovnického ječmene a chmele
●orientací rozvíjejícího se strojírenského průmyslu na výrobu sladařských a pivovarských zařízení
●zajištěním vysokoškolské a středoškolské výuky pivovarských odborníků
Pivo dnes
Pivo má pro Čechy v dnešní době velký význam.Náš stát vyrábí milióny hektolitrů piva, které se vyváží do celého světa. Spotřeba piva neustále stoupá, a zdokonaluje se také jeho chuť. Lidé neustále vymýšlí nové druhy a také při jaké teplotě pivo nejlépe chutná. Odtud také pochází názor, že pivo je nejlepší, když jej chladíme na sedmém schodě.Pivo dělíme na 4 základní skupiny
Světlé
Polotmavé
Tmavé
Řezané
Další dělení piva
Lehká – piva vyrobená převážně z ječných sladů, do 7 % hm.
Výčepní – piva vyrobená převážně z ječných sladů, 8 až 10 % hm. EPM
Ležáky – piva vyrobená převážně z ječných sladů, 11 až 12 % hm. EPM
Speciální – piva vyrobená převážně z ječných sladů, 13 a více % hm. EPM
Portery – tmavá piva vyrobené převážně z ječných sladů, 18 a více % hm. EPM
Piva se sníženým obsahem alkoholu – piva s obsahem alkoholu nejvýše 1,2 % obj.
Piva se sníženým obsahem cukrů – hluboce prokvašená piva s obsahem alkoholu do 0,75 g / 100 ml a bílkovin do 0,4 g / 100 ml
Pšeničná – piva vyrobená s podílem extraktu z použitého pšeničného sladu vyšším než jedna třetina hmotnosti celkově dodaného extraktu
Kvasnicová – piva vyrobená dodatečným přídavkem podílu rozkvašené mladiny do hotového piva v průběhu stáčení
Nealkoholická – piva s obsahem alkoholu nejvýše 0,5 % obj. (0,4 % hm.)
Ochucená – s přídavkem látek určených k aromatizaci (bylin nebo bylinných výluhů, ovocného koncentrátu, přírodního aroma, medu).
Pivo je po staletí oblíbeným nápojem obyvatel našeho státu, a není proto divu, že se stalo námětem řady národních a zlidovělých písniček, pořekadel a básní.
Diskuze