Poznejte tajemství zdravé výživy

Všichni chceme být zdraví a ve formě. Můžeme to ovlivnit zdravým životním stylem včetně pestré a vyvážené stravy. Co všechno tato zdánlivě jednoduchá rada obnáší?

Zelené jablko v bílé misce

Základem je rodina

Správné stravovací návyky by nám měly být vštěpovány od dětství. Daleko hůř se totiž korigují nebo odstraňují nevhodné stravovací návyky, které máme zafixovány a na které jsme z rodiny zvyklí.

Dětská obezita

Podle belgického výzkumu v posledních letech stoupla dětská obezita o 17 %. V současné době má 19 % dětí mezi 9-12 lety nadváhu a 10 % dospívajících je obézních. V ČR jsou čísla podobná: 20 % dětí ve věku 6–12 let má vyšší váhu, než je norma, ve věku 13–17 let má nadměrnou hmotnost 11% dětí. Tato čísla jsou o to varovnější, že pokud se obezita objeví už před pubertou, hrozí 20-50% riziko, že přetrvá do dospělosti.

Zdravotní rizika

Nesprávná výživa /nadbytek cukrů, tuků, alkoholu/ a špatné denní rozdělení jídla /nedostatečná či zcela chybějící snídaně/, nedostatek některých důležitých látek /vláknina, vitamíny, minerály/ přispívají ke vzniku nebo zhoršení civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární nemoci, cukrovka a některé typy rakoviny.

Základní pravidla zdravé výživy

  • Pestrost – jíst vše, aby měl organismus dostatek všech nezbytných živin. Doporučuje se střídat zdroj potravin, tzn. kupovat např. mléko, jogurty, brambory apod. od různých výrobců a pěstitelů, aby eventuálně nedošlo v organismu ke kumulaci případných škodlivých látek obsažených v potravinách.
  • Umírněnost – jíst rozumné množství potravy, které by mělo odpovídat našemu energetickému výdeji.
  • Požitek z jídla – vychutnat si jídlo v klidu, ne ho zhltnout ve spěchu.
  • Nevynechávat jídlo – je chyba vynechat např. oběd a myslet si, že tak spotřebujeme méně kalorií a zhubneme. Naopak. Organismus si to zapamatuje a začne si dělat tukové zásoby pro případ nouze.
  • Správné rozvržení jídla – na snídani by mělo připadnout 25 %, na oběd 35 %, na svačinu 10 % a večeři 30 % z celkového denního množství jídla.

Denní rozvržení živin

Kalorický příjem závisí na pohlaví, věku a fyzické aktivitě. Ať je ale množství kalorií jakékoli, mělo by platit následující rozdělení: 50-55 % energie by mělo být ve formě sacharidů /1 g sacharidů = 4 kcal/, 30-35 % ve formě tuků /1g tuků = 9 kcal/ a 10-15 % bílkovin /1 g bílkovin = 4 kcal/.

To odpovídá kalorickému příjmu 2100 kcal/den a tomuto množství potravy: 290 g sacharidů (chleba, rýže, těstoviny, brambory, sladkosti), 70 g tuků (včetně těch skrytých, např. v sýrech a uzeninách), 70 g bílkovin (maso, vejce, ryby, mléčné výrobky, luštěniny).

Voda – základ lidského těla

Zapomínat bychom neměli ani na pitný režim. Lidské tělo je totiž z velké části tvořeno vodou: u nejmenších dětí tvoří voda 75 % hmotnosti těla, u větších dětí 65 %, u dospělých 60 % a u starých lidí 55 %. Proto asi nepřekvapí, že se jí doporučuje denně vypít minimálně 1,5 litru.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies