Základem je rodina
Správné stravovací návyky by nám měly být vštěpovány od dětství. Daleko hůř se totiž korigují nebo odstraňují nevhodné stravovací návyky, které máme zafixovány a na které jsme z rodiny zvyklí.
Dětská obezita
Podle belgického výzkumu v posledních letech stoupla dětská obezita o 17 %. V současné době má 19 % dětí mezi 9-12 lety nadváhu a 10 % dospívajících je obézních. V ČR jsou čísla podobná: 20 % dětí ve věku 6–12 let má vyšší váhu, než je norma, ve věku 13–17 let má nadměrnou hmotnost 11% dětí. Tato čísla jsou o to varovnější, že pokud se obezita objeví už před pubertou, hrozí 20-50% riziko, že přetrvá do dospělosti.
Zdravotní rizika
Nesprávná výživa /nadbytek cukrů, tuků, alkoholu/ a špatné denní rozdělení jídla /nedostatečná či zcela chybějící snídaně/, nedostatek některých důležitých látek /vláknina, vitamíny, minerály/ přispívají ke vzniku nebo zhoršení civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární nemoci, cukrovka a některé typy rakoviny.
Základní pravidla zdravé výživy
- Pestrost – jíst vše, aby měl organismus dostatek všech nezbytných živin. Doporučuje se střídat zdroj potravin, tzn. kupovat např. mléko, jogurty, brambory apod. od různých výrobců a pěstitelů, aby eventuálně nedošlo v organismu ke kumulaci případných škodlivých látek obsažených v potravinách.
- Umírněnost – jíst rozumné množství potravy, které by mělo odpovídat našemu energetickému výdeji.
- Požitek z jídla – vychutnat si jídlo v klidu, ne ho zhltnout ve spěchu.
- Nevynechávat jídlo – je chyba vynechat např. oběd a myslet si, že tak spotřebujeme méně kalorií a zhubneme. Naopak. Organismus si to zapamatuje a začne si dělat tukové zásoby pro případ nouze.
- Správné rozvržení jídla – na snídani by mělo připadnout 25 %, na oběd 35 %, na svačinu 10 % a večeři 30 % z celkového denního množství jídla.
Denní rozvržení živin
Kalorický příjem závisí na pohlaví, věku a fyzické aktivitě. Ať je ale množství kalorií jakékoli, mělo by platit následující rozdělení: 50-55 % energie by mělo být ve formě sacharidů /1 g sacharidů = 4 kcal/, 30-35 % ve formě tuků /1g tuků = 9 kcal/ a 10-15 % bílkovin /1 g bílkovin = 4 kcal/.
To odpovídá kalorickému příjmu 2100 kcal/den a tomuto množství potravy: 290 g sacharidů (chleba, rýže, těstoviny, brambory, sladkosti), 70 g tuků (včetně těch skrytých, např. v sýrech a uzeninách), 70 g bílkovin (maso, vejce, ryby, mléčné výrobky, luštěniny).
Voda – základ lidského těla
Zapomínat bychom neměli ani na pitný režim. Lidské tělo je totiž z velké části tvořeno vodou: u nejmenších dětí tvoří voda 75 % hmotnosti těla, u větších dětí 65 %, u dospělých 60 % a u starých lidí 55 %. Proto asi nepřekvapí, že se jí doporučuje denně vypít minimálně 1,5 litru.
Diskuze