Přírodně proti komárům

Komáři. Rád je nemá nikdo. Existuje proti nim nespočet repelentů, které ale často dráždí pokožku, nejsou zrovna ekologické a mnohdy ani moc nefungují. Máme pro vás přírodní tipy, díky kterým přestanete komáry nesnášet – budou se vám totiž vyhýbat!

Komár přisátý na kůži

Repelent nebo bylinky?

Proti komářímu štípnutí můžete bojovat všelijak. Sami ale asi z vlastní zkušenosti víte, že ne všechny přípravky proti hmyzu fungují – a ty, které ano, často zapáchají tak, že si jejich použití dvakrát rozmyslíte. Existují naštěstí i bio spreje a tinktury, které nejen že fungují, ale také nádherně voní a prospívají vaší pokožce, takže je můžete aplikovat třeba i na obličej.

Zvláště účinné jsou bio přípravky proti komárům obsahující levanduli, rozmarýn, aksamitník nebo výtažek z citrónové trávy. Vyrobit si jej můžete i sami tak, že esenciální olej z některé z těchto bylinek naředíte v poměru 1:3 v olivovém oleji (nezředěný by dráždil kůži). Silice ale funguje proti komárům i při použití v aromalampě.

Revoluční náramek proti hmyzu

Nápaditým výrobkem je také náramek proti hmyzu, napuštěný esenciálními oleji. Ochrání vás nejen před komáry, ale i před klíšťaty, blechami či vosami. Funguje po dobu 4 až 6 týdnů a je vhodný i pro děti od tří let.

Překvapiví zabijáci – pivo a maso

Vědci zjistili, že komáři nesnáší také pangamin, obsažený například v pivu. Proto také pravidelní pijáci zlatého moku nebývají tolik poštípaní jako zapřísáhlí abstinenti. Jejich pot komáry odpuzuje. Totéž ale platí pro milovníky masa – nadbytek bílkovin vyvolává v těle stav zvaný ketóza a vzniklé odpadní látky, ketony, komáry dráždí. Tento stav ale pochopitelně není pro člověka zdravý.

Lepší než přejídat se masem či holdovat pivu je proto pojídat sušené pivovarské kvasnice, které jsou taktéž bohatým zdrojem pangaminu.

Co s komáry na zahradě

Komáří nesnáší aromatické bylinky, zvláště pak bazalku. Zasaďte je do truhlíku na okenní parapet a můžete i večer větrat bez obav, že by vám štípalové vlétli dovnitř. Bylinky se osvědčí i v blízkosti zahradního posezení či terasy.

Pozor na vodní plochy

Komáři kladou vajíčka do vody, proto máte-li na zahradě jezírko či jinou vodní plochu, síťkou vajíčka či larvy pravidelně vyndávejte (dále mohou posloužit jako pochoutka pro akvarijní rybky). Larvy dýchají kyslík skrze trubičky na zadečku, která se dotýká hladiny – podle toho je také poznáte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies