Příspěvek na postižené dítě

Zajisté se všichni shodnou na tom, že když se do rodiny narodí postižené dítě, zaslouží si nějakou podporu od společnosti. Pokud však neznáte zákony, těžko zjistíte, na jaké finanční příspěvky máte nárok.

Smutné dítě

Ano je to tak, dnes platí více než kdykoliv v minulosti, že neznalost zákonů neomlouvá a co si vy sami nevyřídíte, to nemáte. Zde je přehled toho, na co máte jako rodiče postiženého dítěte nárok.

Rodičovský příspěvek

Za normálních okolností je rodičovský příspěvek poskytován do čtyř let dítěte, ovšem při splnění určitých zdravotních kritérií mají na něj rodiče právo až do sedmi let dítěte. V současné době je výše rodičovských příspěvků 3 696 Kč, u rodičů studenta 3 897 Kč měsíčně.

Příspěvek na péči o blízkou osobu

V případě, že matky nechodí do zaměstnání, aby mohly zůstat se svým postiženým dítětem doma, je pro ně výhodnější příspěvek na péči o blízkou osobu. Jeho výše je při péči o jednu osobu 5 400 Kč, při péči o dvě a více osob 9 240 Kč. Peníze pak můžete využít k uhrazení některých léčebných terapií, jako je např. ergoterapie.

Příspěvek na bezbariérový byt

Jestliže žije rodina s postiženým dítětem v bezbariérovém bytě, má nárok na příspěvek na úhradu tohoto bytu a to ve výši 400 Kč a 200 Kč na úhradu bezbariérové garáže.

Příspěvek na dopravu

Rodiče (nevlastnící automobil) dítěte staršího jeden rok a splňujícího zdravotní kritéria, která jsou stanovena zákonem, mají nárok na jednorázový příspěvek ve výši 6 500 Kč ročně.

Příspěvek na výživu vodícího psa

U dětí, které jsou nevidomé lze poskytnou příspěvek na výživu vodícího psa ve výši 800 Kč měsíčně.

Příspěvek pro pořízení zdravotních pomůcek

Podle jednotlivých zdravotních postižení jsou rozděleny i zdravotní pomůcky, na které lze také získat příspěvek. Jeho výše dosahuje poměrné části z pořizovacích nákladů na danou pomůcku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies