Proč je vláknina tak důležitá?

Všichni dobře víme, že vláknina je zdravá a pomáhá předcházet zdravotním potížím a nemocem. Víte vůbec, co se stane, když budete konzumovat nedostatečné množství vlákniny?

Vláknina prospívá našemu zdraví

 

  • Jaký vliv má na naše zdraví?

 

Vláknina je základní složkou potravy a najdete ji v rostlinných potravinách. Je to přesně ta část rostlinné potravy, kterou náš organismus neumí strávit a ani ji nedokáže vstřebat. Dokonce ani nemá žádnou výživovou hodnotu, přesto bychom si bez ní nebyli schopni udržet dobrý zdravotní stav. Denní doporučená dávka je mezi 20 - 35 g vlákniny.

 

Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižuje i riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Pročišťuje střeva, zmírňuje průjem a pomáhá i při zácpě, s problémy se žlučovými kameny či při hemeroidech. Vláknina vytváří objem, takže nás spolehlivě zasytí, a doporučuje se užívat i v případě, že chcete zhubnout.

 

  • Jak se projevuje nedostatek vlákniny?

 

Pokud konzumujeme pokrmy, které obsahují nedostatečné množství vlákniny, většina z toho, co sníme, se vstřebává do těla. Pouze nepatrné množství těch zbytků zůstává v našich střevech. Střevo tak není stimulováno k nějaké činnosti a jelikož zůstává déle nečinné, tak i ty samotné nestrávené zbytky zůstanou ve střevech delší dobu.

 

Může se stát, že nebudete mít několik dní stolici a potom bude doslova “tvrdá”. V případě, že budete nedostatkem vlákniny trpět dlouhodobě, dojde ke snížení imunity a dokonce se tento problém může stát příčinou vzniku rakoviny tlustého střeva.

 

Když nebudete konzumovat potraviny bohaté na vlákninu, probiotické bakterie budou mít problém, protože bez vlákniny nebudou schopny ve střevech přežít. Probiotické bakterie jsou ale důležité. Pomáhají rozkládat stravu a také tvoří ochranný štít - chrání sliznici ve střevech. Kdybyste si pak dali něco nezdravého, mohou střeva napadnout choroboplodné zárodky a vy si tak zaděláte na zdravotní problémy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies