Psychoterapie aneb nebojte se psychologa

Máte šrámy na duši a bojíte se navštívit psychologa? Myslíte si, že odborníci na duši jsou tu jen pro blázny? Vaše obavy jsou zbytečné. Psycholog je jako hudba, kterou máte rádi. Zatímco ji posloucháte, uvědomujete si, že všechno bude zase dobré.
Žena s rukou na rameni

Psychoterapie - kdy a proč?

Nejen šrámy na těle, ale i ty na duši potřebují odborného lékaře. Psychoterapie je jedním z nejúčinnějších prostředků k léčbě duše. Pokud se ocitáte v krizi, trpíte depresemi, úzkostmi nebo nepřekonatelným strachem, pak je tu pro vás terapeut. Záleží jen na vás, jakou terapii podstoupíte. Nebude-li vám vyhovovat, můžete si nechat od odborníka třeba jen poradit a vyslechnout jeho názor. Psychoterapie je vhodná i pro lidi s poruchami příjmu potravy (anorexie, bulimie).

Psychoterapie – proč je tak účinná?

Psycholog vám především pomáhá zjisti příčinu vašich potíží. Jedině pak lze problém řešit. Jakmile je problém pojmenován, necítíte se už tak nejistě. Někdy se také můžete cítit bez nálady, jako by bez života, aniž tušíte proč. Odborník se opět snaží najít příčiny vaší nespokojenosti.

Vyzkoušejte ergoterapii - léčbu prací. Určeno nejen pro tělesně a smyslově postižené. Tvůrčí práce vás vrátí do života!

Psycholog vám pomůže ujasnit si spoustu věcí a poskytne vám jiný úhel pohledu na věc. Po několika sezeních z poradny odejdete jako vyměnění. Máte protříděné myšlenky, optimističtější pohled na život a možná také lepší sebevědomí.

Psychoterapie je i pro zdravé!

K psychologovi dnes zdaleka nedocházejí jen lidé s psychickými potížemi. Běžnými klienty jsou i zcela vyrovnaní lidé, třeba i špičkoví manažeři. Důvodem může být např. důležité rozhodnutí, před kterým stojí a potřebuje znát názor odborníka.

Individuální terapie

Terapie obvykle probíhá formou sezení, které trvá přibližně jednu hodinu. Při sezení se terapeut věnuje jen vám a nikomu jinému. Pomůže vám to uvolnit se a více se otevřít. Psycholog vás ale nikdy nebude nutit, ať mu řeknete něco, o čem mluvit nechcete. Na psychoterapii můžete chodit tak dlouho, jak budete chtít. Určité doporučení vám dá sám psycholog.

Skupinová terapie

Ve skupinové terapii je mnohem těžší mluvit o svých problémech a otevřít se vám bude zřejmě trvat déle. Výhodu ale je, že od lidí, kteří mají podobné problémy jako vy, můžete získat obrovskou podporu, porozumění, názory a zkušenosti.

Párová terapie

Je vhodná pro manželské páry. Podle privátní psycholožky Mgr. Dagmar Pátíkové přichází 90% párů s problémem nevěry. Psycholog se snaži v těchto případech nestranně pomoci oběma. Nalézt ztracenou sebedůvěru už musí partneři sami. Důležité je nevpadnout do stereotypu každodenního dění a všímat si citových potřeb toho druhého. Vztah je něco, co se musí neustále opečovávat. Ženy se po nevěře muže těžko vyrovnávají s pocity zrady a zklamání a ztrácí sebedůvěru. Muži se potýkají s pocity viny a neví, jak ženě pomoci. Pokud spolu oba znovu najdou společnou řeč a dokáží mluvit o svých pocitech, jsou na dobré cestě.

Párová terapie a mýty

Mnoho z nás si myslí, že nevěra se objevuje jen ve vztazích, které jsou nějakým způsobem méně stabilní. Nevěra ale běžně potkává i páry, které jsou naprosto šťatné a spokojené. Ke zvratu může stačit příchod někoho třetího.

Hypnóza

řeší individuální pocity úzkosti a pomáhá odblokovat hluboké části psychiky. Může se použít i jako součást terapie pro poruchy příjmu potravy (anorexie, bulimie, záchvatovité přejídání).

Hypnóza a mýty

Mnoho lidí se obává, že v onom zvláštním stavu vědomí na sebe řeknou něco, co by nesvěřili ani svému nejlepšímu příteli. Pravda je ale taková, že v hypnóze neřeknete nic, co by vám ublížilo a pokud budete chtít, můžete si po jejím skončení vše pamatovat.

Psychoterapie – kolik stojí?

Pokud vás k psychologovi pošle váš praktický lékař, nebudete platit nic. Pokud se rozhodnete chodit na psychoterapii z vlastní iniciativy, zeptejte se terapeuta, zda má smlouvu s vaší pojišťovnou. Pokud ano, psychoterapie může být částečně nebo úplně hrazená. V opačném případě za hodinu terapie zaplatíte cca 300 Kč.

Psychoterapeut a mýty

Pokud se chystáte k psychologovi s tím, že od něj očekáváte přesné rady a návody, co máte dělat, zůstaňte raději doma. Psycholog se vás bude snažit nasměrovat na správnou cestu, ale po té už půjdete sami. Psycholog nemůže dávat univerzální rady pro všechny. Každý je totiž jiný a vyhovuje mu proto jiný způsob řešení problému.

Psycholog a psychiatr – jaký je rozdíl?

Psychiatr léčí skutečné psychické poruchy a předepisuje léky. Naproti tomu psycholog je konzultant, ten, který se snaží příjít na příčinu nemoci, pojmenovat ji a nastínit vhodné způsoby řešení.

Psychoterapie dnes – názor odborníka

Mgr. Dagmar Pátíková z psychologické poradny v Ostravě ze své praxe pozoruje, že v dnešní době už lidé neodsouvají své problémy a místo toho se je opravdu snaží řešit. Vědí, že psycholog je tu pro ně a za využívání jeho služeb se přestávají stydět.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies