Pyrotechnika – zábava i skryté nebezpečí

Silvestr je nejenom dnem veselí, ale nejčastěji také dnem velmi vážných úrazů. Úraz může způsobit nejenom nevhodná manipulace s pyrotechnikou, ale také pyrotechnika závadná. Víte, jak a kde nakupovat zábavnou pyrotechniku?

Různá pyrotechnika

Pyrotechniku nakupujte v kamenných obchodech u odborníků

Při nákupu zábavné pyrotechniky zamiřte raději k odborníkům do kamenných obchodů. Nejenže mají vhodné podmínky ke skladování, ale vyškolený prodavač vám lépe poradí, jak s výrobkem bezpečně zacházet. Zboží u stánků na tržištích sice může splňovat podmínky k prodeji, ovšem vlhkost a mráz může pyrotechniku poškodit a znehodnotit. I zábavná pyrotechnika může jevit různé vady a proto byste si měli uchovat doklad o zakoupení tohoto zboží pro případnou reklamaci.

Všímejte si obalu a data použitelnosti

Nikdy (nejen na Silvestra) nekupujte pyrotechniku s poničeným obalem a nesrozumitelnými údaji nebo neznámého původu. Obaly musí být vyrobeny tak, aby při obvyklém namáhání při manipulaci, dopravě a skladování nedošlo k jejich samovolnému otevření ani poškození pyrotechnických předmětů. Na každém výrobku musí být uvedeno datum použitelnosti. Všímejte si ho už při nákupu, protože u prošlých výrobků nemůže být zaručená bezpečná manipulace, ani když se provádí přesně podle návodu.

Pyrotechnika I., II. a III. třídy - co musí být uvedeno na jejím obalu?

Požadavky na informace uvedené na obalu pyrotechniky se liší podle druhu třídy, do které pyrotechnika spadá.

Pyrotechnika I. třídy

Pyrotechnika I. třídy musí být opatřena přinejmenším jednoduchým návodem k používání v českém nebo slovenském jazyce, označením výrobce nebo dovozce, třídou nebo podtřídou stupně nebezpečnosti a číslem rozhodnutí o schválení pyrotechnického předmětu k uvedení do oběhu.

Pyrotechnika II. a III. třídy

Pyrotechnika  II a III. třídy musí být opatřena návodem k používání v českém nebo slovenském jazyce, datem do kdy má být spotřebována (nebo datem výroby a spotřební dobou), označením výrobce nebo dovozce, třídy nebo podtřídy stupně nebezpečnosti a číslem rozhodnutí o schválení k uvedení do oběhu. Návod k používání pyrotechniky III. třídy musí navíc obsahovat návod k ničení selhávek. Navíc, pyrotechniku III. třídy by měly kupovat pouze osoby se zvláštní kvalifikací pro odpalování ohňostrojů. Do této skupiny patří italské pumy, dělové rány, různé rakety, vystřelovací efekty a tzv. velké japonské slunce.

Skladování pyrotechniky

Nevhodné je pyrotechniku přechovávat v blízkosti kamen, krbů, otevřených ohňů a zapálených svíček nebo naopak ve vlhku.

Když nejde pyrotechnika odpálit..

Když se vám nepodaří pyrotechnický výrobek odpálit, počkejte minimálně dvacet minut a potom jej vložte do vody. Ve vodě se papír i výbušnina rozmočí, čímž dojde k bezpečné likvidaci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies