Rakovina prsu - screening

Každých pět hodin zemře v České republice jedna žena na rakovinu prsu, to je bohužel tvrdá realita. A každá žena, by si měla uvědomovat důležitost prevence. Bez ohledu na věk. Rakovina prsu vás může potkat v šedesáti stejně jako v pětadvaceti.

Žena ležící ve vodě s odhaleným poprsím

Screening

Screening znamená v případě rakoviny prsu preventivní program pro vyhledávání včasných stadií nádorů, který umožňuje ženám bezplatné vyšetření prsu.
V České republice má na mammografické vyšetření právo každá žena od 45 let do 69 let (tedy až do posledního dne před 70. rokem života) a provádí se jednou za dva roky.
Vyšetření prsu je třeba podstupovat pravidelně, zdaleka nestačí jen jednou za život. Je velmi dobré, dochází-li žena na jedno pracoviště, protože pro lékaře, kteří mammografické snímky hodnotí je velmi přínosné, když mohou porovnávat starší a nové snímky mezi sebou. Má-li žena vyšetření provedeno pokaždé u jiného lékaře, mohou lékařům uniknout jemné rozdíly a tím i hůře viditelné známky malého nádoru v mamogramu.

Je na screening nutné doporučení od lékaře?

Na bezplatné preventivní vyšetření je potřeba si vyžádat doporučení praktického či gynekologického lékaře. Pokud žena chce podstoupit screening častěji než jednou za dva roky, nebo nedosahuje-li věkové hranice 45 let, může si žena preventivní vyšetření uhradit sama (stojí asi 500 Kč) a doporučení od lékaře v tomto případě nepotřebuje.
Jen se přímo objedná ve „svém” vyhlédnutém mamárním centru. Pokud lékař po vyšetření doporučí další kontrolu dříve než za dva roky, je třeba odlišit, zda jde o ověření či sledování některých nejasností, jde-li jen o doporučení kratšího intervalu prevence, potom si žena také hradí vyšetření sama.

Proč je screening pro ženy tak důležitý

Screening je důležitou prevencí při předcházení a včasném objevení rakoviny prsu. Už i dříve, léta provozovaný skrytý screening přinesl první pozitivní výsledky v prevenci rakoviny prsu. Díky gynekologům, kteří nechávali každoročně, nebo jednou za dva roky, provést mamografické nebo sonografické vyšetření žen užívajících hormonální substituční terapii, se objevují první známky poklesu úmrtnosti na rakovinu prsu.
Aktivita gynekologů tedy znamenala první potvrzení, že screening rakoviny prsu je dobrá cesta.

Screeningový program v ČR

Screening pro vyhledávání časných stadií nádoru prsu nastartovala Česká republika od 1.7.2002 a týká se cca 1,7 mil. žen, které do screeningového programu patří.
Budeme-li doufat v padesátiprocentní účast, znamená to větší pravděpodobnost, že v případě pozitivního nálezu bude ložisko v počátečním stadiu nemoci.
Pravidelnou docházku na preventivní vyšetření by měli ohlídat gynekologové či praktičtí lékaři, dle vyhlášky mají dokonce povinnost ženy na screening odesílat.

Akreditační screeningová centra

Akreditace – zplnomocnění instituce k dané činnosti.
Akreditační screeningová centra jsou mamární centra, která získala pověření na základě splnění přísných podmínek a musela také deklarovat schopnost trvalého dodržování těchto podmínek.
Screeningová centra musí být schopná dovést diagnostický proces do dosažitelného závěru, spolupracují s různými odborníky při dispenzární péči o ženy, které z povahy svých problémů potřebují více péče než jen preventivní vyšetření (klade se důležitost na psychickou podporu, která je v případech rakoviny prsu tolik důležitá).
Screeningová centra mají povinnost dodržovat přijatelné objednací doby, zaměstnávat lékaře, používat kvalitní přístroje, provádět úplnou diagnostiku zakončenou předoperační biopsií, postarat se o nemocné, negativní výsledky dát ženě v psané podobě při vyšetření do ruky ihned nebo do týdne provést eventuelní – k dosažení výsledku nezbytnou – ultrasonografii v těsné časové návaznosti na mamografické vyšetření.

Počet screeningových center u nás

Současný počet akreditovaných center je sám o sobě dostatečný. Velká výkonná centra zvládnou 20 – 30 tisíc vyšetření ročně. Při tomto počtu vyšetření je už velká pravděpodobnost, že v případě negativního nálezu opravdu ložisko neexistuje. I když se mnohým ženám zdá dojíždění do akreditovaných center mimo své bydliště nepohodlné, tato jistota stojí určitě za to.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies