Mineralfit.cz

Rodiče kuřáci a jejich děti

Kateřina Řehořová

Všichni víme, že kouření je zlozvyk. Navíc zdraví nebezpečný a drahý. Pokud kouříte, nepoškozujete tím jen sami sebe, ale celou rodinu včetně dětí. Opravdu chcete, aby vaše dítě platilo za vaše chyby?

Zdravotní rizika spojená s kouřením

Všichni je známe, kuřáci je sice zlehčují („tak dlouho kouřím a jsem zdravý/á"), ale lékaři bijí na poplach. To, že si dospělí dobrovolně ničí zdraví (až 25 % kuřáků onemocní jednou z forem rakoviny, nejčastěji plic, ale taky žaludku, hrtanu, jazyka aj.), je jejich věc. Podstatnější je, že kouřením poškozují zdraví i svých dětí, a to prakticky od jejich početí.

Složení cigaretového kouře Kouříte u vás doma? Pak se podívejte, co spolu s vámi dýchají vaše děti: reproduktivně-toxické látky (látky zhoršující schopnost početí dítěte), např. amoniak, akrolein, oxid uhelnatý (CO), formaldehyd, kyanid, nikotin, oxidy dusíku, fenol, oxidy síry mutageny (látky ovlivňující genetickou informaci v DNA chromozomů) více než 60 látek s karcinogenními účinky Vliv kouření na plod riziko samovolného potratu je zvýšeno asi o 50 % perinatální úmrtnost (tj. úmrtnost mezi 20. týdnem těhotenství a 28. dnem po porodu) je zvýšena o 50% větší počet vrozených vad, vyšší riziko výskytu nádorového onemocnění (látky z cigaretového kouře ovlivňují DNA ve spermatu) Vliv kouření na novorozence významně zvýšená frekvence poškození respiračního ústrojí včetně zánětů středouší mateřské mléko kouřících matek obsahuje až třikrát více toxických látek, než mléko nekuřaček aktivní kouření matky a vystavení dítěte pasivnímu kouření po narození zvyšuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence 2,5-3,5krát děti matek, které byly během těhotenství vystaveny pasivnímu kouření nebo kouřily, se rodí asi o 150 gramů lehčí Vliv pasivního kouření na zdraví dětí tabákový kouř zvyšuje riziko infekcí dýchacího systému u dětí 1,5-2krát výrazné snížení plicních funkcí u dětí (například objem plic) zhoršení příznaků u dětí i dospělých trpících alergiemi (alergické astma, atopický exém a alergická rýma) zvýšené riziko zánětu středního ucha chronické dýchací obtíže (opakovaný kašel, sípot a zvýšená tvorba hlenu) - až 1,2-2,4krát častěji než děti, které pasivnímu kouření vystaveny nejsou Kouření dětí aktivně v ČR kouří 2 300 000 lidí, zhruba 250 000 z toho jsou děti a mládež do 18 let 9 z 10 kuřáků začne kouřit před 18. rokem děti v Praze vykouří svou první cigaretu v 9,5 letech, v celé ČR je to pak kolem 10. roku 80 % drogových závislostí začíná společnou konzumací v partě - to platí i pro cigarety pokud kouří oba rodiče, je pravděpodobnost vzniku kuřáctví u dítěte 4× vyšší než u dítěte z nekuřácké rodiny každý den v ČR začne kouřit 100 dětí kouří už více dívek než chlapců Prevence kouření u dětí buďte dětem vzorem - nekuřte zajímejte se o volný čas dětí rozvíjejte sebevědomí svých dětí mějte přehled, za co utratí své kapesné mluvte s nimi o negativech kouření, a to i tehdy, když sami kouříte (zdůrazněte hlavně zdravotní rizika kouření, nezapomeňte ani na jeho estetickou stránku - zápach, zažloutlé zuby, rychleji stárnoucí pleť) podívejte se společně na některá videa nebo obrázky spojené s tématikou kouření zkuste spočítat, kolik peněz ušetří nekuřák za rok oproti kuřákovi a co by se za ně dalo koupit Antikoncepce a kouření Odvykání kouření s pomocí hypnózy Cigarety zabíjí i nekuřáky Závislost na cigaretách a její podstata Kouření v těhotenství Jak přestat kouřit?

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.