Sauna - horkem k dobré kondici

Už za 30 minut vyloučí při saunování lidské tělo tolik odpadu, kolik vaše ledviny normálně zpracují za 24 hodin.
Plameny divokého ohně
Sauny vznikly už ve středověku ve Skandinávii, kde se jejcih návštěvníci dosud zlehka šlehají březovými proutky pro vyčištění pokožky a zlepšení krevního oběhu.

Než vejdete do sauny

Než vejdete do sauny, měli byste se osprchovat vlažnou vodou. Jste-li zdravotně v pořádku, můžete se po sauně osvěžit studenou sprchou nebo si zaplavat ve studené vodě. Průběžné sprchování je důležité pro zbavení těla všech nečistot. Ve Skandinávii se někteří návštěvníci sauny po rozpaření vyválejí ve sněhu.

Do sauny se doporučuje chodit jak nás Pánbůh stvořil. Ne pro potěšení opačného pohlaví, ale proto, že plavky nebo ručník omotaný kolem těla znemožňí odtékání potu. Zabráníte tak i pocitu, že jste celí ulepení.

Jak to chodí v sauně

Teplota ve většině saun se pohybuje mezi 28 a 38 stupni, horní hranice činí 48 stupňů. V každé sauně jsou stupňovité dřevěné lavice. Ty nejnižší jsou vystaveny horku mnohem méně než ty nejvyšší. Je důležité, aby byly lavice bez suků, aby z nich nevytékala pryskyřice, která může popálit kůži. Optimální doba pro saunování je 30 minut. Jste-li však začátečníci, vaše první návštěva sauny by neměla trvat déle než deset minut. Nehrajte si na přeborníky a délku saunování raději prodlužujte postupně. Věnujte pozornost tomu, jak se cítíte. Pokud se vám udělá špatně, půjdou na vás mdloby nebo se vám rychle rozbuší srdce, na chvíli saunu opusťe.

Kdy do sauny nechodit

Nechoďte do sauny, máte-li:
  • anginu pectoris
  • kornatění tepen
  • vysoký nebo nízký tlak
  • epilepsii
  • cukrovku
  • kožní obtíže
Nechoďte do sauny ani v v době těhotenství a v prvních dnech menstruace.
Saunování nepraktikujte častěji než dvakrát týdně.
V případě pochybností se poraďte s lékařem.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies