Šípkové variace

Růži šípkovou (Rosa canina) není potřeba nijak zvlášť představovat. Je to planě rostoucí keř, na kterém se v průběhu podzimu tvoří plody, označované jako šípky. A jsou to právě šípky, které obsahují významné množství vitamínů B, B1 a C, díky čemuž působí velmi příznivě na lidské zdraví. Jsou vhodným přírodním lékem při nachlazení, onemocněních močových cest i na podporu imunity. Z šípků lze připravit nejen čaj, ale také chutnou marmeládu, sirup nebo víno. Recepty na ně naleznete v dnešním článku.

Plody růže šípkové

Šípková marmeláda

Budeme potřebovat 1 kilogram šípků, 200 až 300 gramů třtinového cukru, 1 citrón a ½ sáčku přípravku na želírování.

Šípky omyjeme, odstraníme z nich okvětí a stopky. Vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou a vaříme, dokud nezměknou. Následně je důkladně prolisujeme přes tenké sítko. Vzniklý protlak vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Když začne směs houstnout, přidáme cukr, citrón a želírující přípravek. Necháme ještě chvíli povařit. Poté horkou marmeládou plníme důkladně očištěné sklenice, uzavřeme je a na plechu s trochou vody (cca 1 centimetr) sterilujeme v troubě při 85°C po dobu 15 až 20 minut. Necháme vychladnout. Skladujeme v tmavé a chladné místnosti dnem vzhůru. Marmeládu lze použít nejen na pečivo, ale také ke zvěřině.

Šípkové víno

Budeme potřebovat 1,5 kilogramů šípků, 3 litry vody a 1 kilogram třtinového cukru.

Šípky omyjeme, odstraníme z nich okvětí a stopky a na obou stranách je nařízneme. Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme třtinový cukr a krátce povaříme. Kdo má rád sladší víno, může přidat více třtinového cukru. Do vysoké láhve vložíme šípky a zalijeme je zchladlou směsí cukru a vody (ideálně přes plátýnko). Láhev dobře uzavřeme, nejlépe dvojitým pergamenem a uložíme na teplém a temném místě. Víno by mělo zrát alespoň po dobu 8 týdnů. Čím déle jej necháme zrát, tím kvalitnější a chuťově vyváženější víno bude. Během zrání s lahví nemanipulujeme ani ji neotvíráme. Jakmile spadne poslední šípek ke dnu, je víno vhodné ke konzumaci. Můžeme jej také slít do menších lahví, zazátkovat a uložit na chladné místo. Výhodou je, že vylouhované šípky lze opětovně zalít převařenou a zchladlou směsí vody a cukru. Po 4 týdnech tak budeme mít k dispozici další víno.

Šípkový sirup s rakytníkem

Budeme potřebovat 450 gramů šípků, 150 gramů rakytníku, 3 litry vody, 1 citrón a třtinový cukr.

Šípky omyjeme, odstraníme z nich okvětí a stopky. Vložíme do většího hrnce, přidáme omyté a očištěné plody rakytníku, zalijeme vodou a vaříme, dokud plody nezměknou. Poté odstavíme z plotny, necháme vychladnout a přecedíme přes plátýnko. Vzniklý sirup vložíme do hrnce a přivedeme opět k varu. Když začne houstnout, přidáme dle chuti cukr a citrón. Necháme ještě chvíli povařit. Vzniklý sirup naléváme do důkladně omytých sklenic, uzavřeme je a na plechu s trochou vody (cca 1 centimetr) sterilujeme v troubě při 80°C po dobu 20 minut. Necháme vychladnout. Skladujeme v chladné a temné místnosti dnem vzhůru. Sirup lze použít jako prevenci i lék proti nachlazení a posílení imunity.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies