Škodlivé látky v kosmetice

Kosmetické přípravky jako jsou tělová mléka, šampóny, mýdla a nebo líčidla používáme denně. Měli bychom tedy přemýšlet, co si na pokožku dáváme a čím ji můžeme poškozovat. 

žena natírající si rty

Bez kosmetiky už si život dnes neumíme představit. Zejména ženy na svou pleť používají několik kosmetických přípravků denně. Nemusíme se jich vzdávat nebo přecházet na čistě přírodní alternativy. Je důležité se alespoň pokusit vyvarovat těm nejhorším a číst etikety.

I přes mnoho nařízení EU, jsou škodlivé látky nedílnou součástí kosmetických výrobků. Nejčastěji jsou to ftaláty, sulfáty, alkohol, syntetické pižmo, freony nebo hliník.

Ftaláty

Ftaláty mají toxické účinky na reprodukční ústrojí a mohou narušit hormonální soustavu. Nevhodné jsou hlavně pro malé děti, neboť mohou poškodit jejich reprodukční systém. Ohrožují funkci jater a ledvin. Až trojnásobně zvyšují riziko vzniku alergií a astmatu. Najdeme je v kosmetice, šampónech a parfémech, ale i v některých hračkách nebo textiliích. V kosmetice jsou využívány ke zvýraznění vůně a nebo jako rozpouštědla.

Sulfáty

Sulfáty jsou povrchově aktivní látky, které vytváří s vodou bohatou pěnu. Mezi nejznámější sulfáty patří SLS(Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate). Jsou obsaženy v šamponech, sprchových gelech, mýdlech, zubních pastách, ústních vodách, pěnách na holení nebo v úklidových prostředcích. Výrazně vysušují kůži a odstraňují ochranný kyselý plášť pokožky. Dráždí oči, sliznice a dýchací cesty. Při použití v šamponech se u některých jedinců může objevit vysušení vlasové pokožky, alergická reakce, vypadávání vlasů nebo tvorba lupů.

1,4-dioxan

Dioxiny byly použity ve Vietnamu jako chemické zbraně zvané Agent Orange. Některé z nich se vyznačují tak vysokou toxicitou, že je lze považovat za nejjedovatější látky, které člověk dosud vyrobil. Silně narušují hormonální systém. Na rozdíl od většiny jiných toxických látek není pro dioxiny stanovena bezpečná dávka, už při nízkých dávkách jsou toxické, karcinogenní a schopné vyvolat u plodu vrozenou vývojovou vadu. Dioxiny jsou nezničitelné, nepodléhají rozkladu, a tak se hromadí v životním prostředí. Bylo zjištěno, že vložky, tampony, vlhčené ubrousky a jiné produkty, které jsou bělené chlórem, tuto látku uvolňují. 1,4-dioxan se může vyskytovat i v šamponech, které obsahují Sodium Laureth Sulfate (SLES) nebo Polyethylenglykol (PEG).

Parebny

Parabeny jsou konzervační látky. Nachází se v kosmetických přípravcích, lécích nebo v jídle. Patří mezi nejčastější alergeny a můžou narušovat hormonální funkce. Dokonce i po použití krému, ve kterém se nachází parabeny, byly v následujících hodinách zjištěny parabeny v moči.

Silikony

Silikony -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane, -silane se nachází nejčastěji v kondicionérech, ale také v pleťových krémech. Ucpávají póry, dehydratují vlasy a mohu zapříčinit vypadávaní vlasů nebo kožní potíže. Silně znečišťují životní prostředí a ovlivňují kvalitu vody, protože jsou biologicky neodbouratelné.

Xylenové pižmo

Xylenové pižmo je syntetická látka, která se ukládá v organismu a je velmi obtížné se ji zbavit. V těle se chová jako zlý hormon a může negativně ovlivnit reprodukci. Používá se jako aromatická látka v kosmetice, čistících prostředcích, textilních změkčovadlech a v osvěžovačích vzduchu.

Hliník

Soli hliníku bývají obsaženy především v deodorantech, antiperspirantech, vlhčených ubrouscích, tampónech a krémech. Hliník sice pomáhá snižovat pocení a maskovat nepříjemné tělesné pachy, ale má hodně negativních účinků na naše zdraví. Je neurotoxický a zvyšuje riziko rakoviny prsu. Klinické studie dokazují, že značný počet případů rakoviny prsu začíná u žen v horním vnějším kvadrantu prsu, což je právě oblast, kde si ženy aplikují antiperspiranty a znemožní tak přirozený odchod potu a škodlivin z těla. Hliník se hromadí v mozku, kde může způsobit vážné narušení a poškození mozkových funkcí což může vést ke vzniku Alzheimerovy choroby.

Tetrasodium EDTA, Disodium EDTA

Tyto látky se používají jako přísady podporující tvorbu pěny. Jde toxicky nepříznivé látky pro životní prostředí. Jsou klasifikované jako pravděpodobné karcinogeny. U citlivých jedinců mohou způsobovat vyrážky a alergické reakce.

Dietanolamin, triethanolamin, monoetanolamin (DEA, TEA, MEA)

Tyto látky najdeme v šamponech, sprchových gelech, kondicionérech nebo tužidlech. Mohou způsobovat alergické reakce, vyrážky nebo svědění. Jsou také klasifikovány jako pravděpodobné karcinogeny pro člověka.
Cocamide DEA může za určitých podmínek vytvářet rakovinotvorné nitrosaminy. Bylo zjištěno, že může způsobit poškození mozku plodu v matčině těle.

 

Nebezpečné jsou i ropné deriváty (Paraffinum Liquidum, Petrolatum a Mineral Oil), všechna syntetická barviva a syntetické vůně (zejména xylenové pižmo). Velký pozor bychom si měli dávat zejména na tzv. koktejlový efekt. Když jsou tyto látky ve směsi, zesiluje se jejich škodlivost.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies