Slunečnice symbolem léta

Slunečnice proti stárnutí? Rod Helianthus obsahuje až 70 druhů. Domovem slunečnice je Severní Amerika, květy má žluté s hnědým středem. Patří do čeledi Asteracaea a pro svůj růst potřebuje už podle názvu dostatek slunce a živnou půdu.
Květ slunečnice

Slunečnice roční - Helianthus annuus

Čeleď: Asteraceae - hvězdnicovité
Rod: Helianthus, zahrnuje asi 70 druhů

Slunečnice - původ a popis

Slunečnice je původně ze Severní Ameriky. Z oblasti od jihu Kanady po sever Mexika, několik druhů roste i v Jižní Americe. Druhotně však slunečnice rostou či jsou pěstovány téměř po celém světě.

Popis slunečnice

Jednoletá, 30 až 300 cm vysoká, drsně chlupatá bylina. Listy má slunečnice střídavé, řapíkaté, srdčité až trojúhelníkovité a vroubkovaně pilovité.
Květní úbory slunečnice mají až 30 cm v průměru, okrajové jazykovité květy zlatožluté, trubkovité květy černé, po rozkvětu žluté.

Pěstování slunečnice

Slunečnice se pěstuje v řadě odrůd, které se liší zejména výškou rostliny. Existují odrůdy plnokvěté a vytrvalé. Rostlina vyžaduje slunné místo, výživnou půdu a občasné přihnojování.
Slunečnice se množí semeny, která se sází na jaře do hloubky asi 2,5 cm, pro ranější kvetení je třeba rostlinu slunečnice předpěstovat pod sklem. Na venkovní stanoviště přesaďte semenáčky slunečnice až na jaře.

Slunečnice v léčitelství

Co ze slunečnice sbíráme

Sbírá se zejména semeno (Semen helianthi), někdy i okvětí (Flos helianthi).

Semena slunečnice

Semena obsahují až 45% oleje, dále bílkoviny, fosfolipidy, karotenoidy, glyceridy, steroly, organické kyseliny (citrónová, vinná, chlorogenová), lecitin a provitamin A.
Co umí
V lékařství se slunečnicové tinktury užívají při žilních chorobách, malárii, tuberkulóze. Slunečnicová semena v množství 2-4 čajové lžičky za den zlepšují ostrost vidění.
Ze semen se vyrábí slunečnicový olej, který obsahuje vysoký podíl nenasycených mastných kyselin (zejména kyselinu linoleovou a olejovou).

Květy slunečnice

V květech a v listech je obsažen cholin, xantofyly, solantová kyselina, betain, helianthin, flavonoid quercimeritrin, kumarínové glykosidy, triterpenové saponiny, karotenoidy, antokyany, třísloviny a minerální látky.
Co umí
Slunečnicový květ snižuje pocení, horečku, vylepšuje trávení, stimuluje činnost jater, zevně léčí hnisavé kožní afekce a záněty.
Květ se podává ve formě prášku (asi 5 g denně) nebo ve formě nálevu či ve formě tinktury (2x až 4x denně po 25 až 40 kapkách).
Pro kosmetické potřeby využijete nejvíce slunečnicové okvětní lístky. Vaše pleť bude krásnější, díky jim je totiž pleť hebčí a pružnější. Pomáhá v boji proti vráskám.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies