Špenát ve zkratce
- špenát má svůj původ v Íránu a Afghánistánu
- čerstvý špenát se pěstuje k přímé spotřebě na jaře a na podzim
- špenát se pěstuje v několika odrůdách, nejvíce v oblibě je zahradnický
- nejčastěji je využíván mražený špenát - má i při delším skladování stále velmi vysoký obsah vitaminu C
- zásobárna cenných stopových prvků, vitaminů a minerálních látek
- bohatý hlavně na vitamin C a A, vitaminy skupiny B, biotin, niacin, draslík, železo, hořčík a vlákninu
Špenát obsahuje kyselinu šťavelovou - pozor!
Vysoký podíl kyseliny šťavelové, která brání resorpci vápníků ve střevech a díky nadměrnému hnojení chemickými prostředky také může špenát obsahovat množství dusičnanů. Raději konzumujte špenát v menších dávkách a nejlépe s trochou oleje, který zpomalí trávení a umožní lepší vstřebávání účinných látek.Účinky špenátu na organismus
- zpevňuje kosti a zuby
- aktivuje metabolismus sacharidů
- posiluje imunitní systém
- podporuje činnost srdce
- pomáhá při zácpě
- zlepšuje náladu, zahání únavu
- zklidňuje nervovou soustavu
- posiluje pokožku, vlasy a nehty
- odvodňuje tělo - působí jako diuretikum
Špenát a vývojové vady plodu
S nedostatkem kyseliny listové mohou souviset vývojové vady plodu. Kyselina listová je nezbytná především pro syntézu DNA a podílí se na tvorbě některých neesenciálních aminokyselin. Je důležitá pro růst a další procesy normálního vývoje zárodku a omezuje vznik mutací genů.Je prokázáno dle studií, že dostatek kyseliny listové má vliv na vyšší porodní hmotnost miminka a omezuje riziko předčasného porodu.
Při nedostatku kyseliny listové se v těhotenství objevují vrzozené vývojové vady jako deformace a znetvoření srdce, končetin, rozštěp patra nebo páteře.
Diskuze