Sterilizace – ano, či ne?

Trápí-li vás strach z nechtěného těhotenství, máte na výběr celou řadu více či méně spolehlivých antikoncepčních metod. Nejúčinnější a nejtrvalejší formu antikoncepce představuje sterilizace. Pojďme se bez předsudků podívat na tuto metodu, kterou laická veřejnost často zaměňuje s kastrací.

Nohy trčící z pod peřiny

Co je to vlastně sterilizace?

Sterilizace se provádí jak u žen, tak u mužů. U žen se jedná o operační výkon, jímž se uzavřou vejcovody (tzv. podvaz vejcovodů), u mužů jde o jednodušší chirurgický zásah, kterým se přeruší chámovody a tím se zabrání uvolňování spermií (vazektomie). Zákrok brání oplodnění, ale neodstraňuje ani nepoškozuje samotné pohlavní žlázy (na rozdíl od kastrace). V mnoha zemích se stala dobrovolná sterilizace široce rozšířenou metodou plánovaného rodičovství. Sterilizace se u nás provádí bezplatně, výkon hradí pojišťovna.

Ženská sterilizace

Ročně u nás podstoupí sterilizaci kolem 4000 žen (např. ve Francii je to 50 000 žen).

Z lékařského hlediska jde o uzavření vejcovodů a tím zabránění transportu vajíčka do dělohy i možnosti jeho oplodnění. Vejcovody mohou být uzavřeny buď pomocí speciálních okluzí (klips), přerušeny působením tepla nebo podvázány. Jednorázová, relativně jednoduchá operace s minimálními komplikacemi se provádí většinou laparoskopicky během jednodenní hospitalizace nebo i jako ambulantní výkon.

Jako velice perspektivní se jeví nová metoda dočasného ucpání vejcovodů zvláštní gelovou hmotou, která je stejná jako ta, z níž se vyrábějí kontaktní oční čočky. Z bobtnavého gelu jsou vyrobeny dvě drobné válcovité zátky, které se pod optickou kontrolou zavádějí na místo, kde vejcovody ústí do dělohy. Po zavedení pak tato drobná tělíska nabobtnají a dokonale ucpou vejcovodová vyústění. Každá gelová zátka má v sobě tenké monofilové vlákno vyčnívající do děložní dutiny. Vlákno umožňuje zátku odstranit a obnovit průchodnost vejcovodu a tím i původní plodnost.

Po zákroku se ve vaječníkách normálně tvoří ženské pohlavní hormony a sexuální touha se nesnižuje. Přerušení (popř. ucpání) vejcovodů nemá tedy žádný vliv na činnost vaječníků, hormonální zásobení těla ani menstruační cyklus.

Sterilizace - nevratná ztráta plodnosti?

Největším strašákem pro ženy, které o této metodě uvažují, je její nevratnost, tedy nemožnost znovu otěhotnět. Možnost znovuobnovení plodnosti pomocí mikrochirurgického zprůchodnění vejcovodů je poněkud obtížnějším operačním zákrokem a jeho úspěšnost se pohybuje v rozmezí 43-88 %. Tady dnes pomůže věda - pokud se žena po sterilizaci rozhodne mít dítě, může využít metody IVF (in vitro fertilizace) neboli umělého oplodnění. Řešením je i výše zmíněná metoda s použitím gelových zátek, které lze kdykoli odstranit.

Indikace ženské sterilizace

Podle vyhlášky z roku 1972 lze sterilizaci povolit pouze z následujících důvodů:

- je-li žena starší 35 let a má tři děti

- je-li mladší 35 let a má čtyři děti

- při opakovaném císařském řezu, je-li třetí v pořadí

- jestliže trpí chorobou, která ohrožuje zdraví jejích ještě nenarozených dětí

- jestliže by těhotenství ohrozilo život ženy nebo jí způsobilo těžkou újmu na zdraví

- jestliže trpí chorobou, která vede trvale k interrupci.

Procento spolehlivosti sterilizace:

po prvním roce užívaní je více než 99 %, k selháním dochází jen ojediněle. Pro srovnání - u hormonální antikoncepce se uvádí spolehlivost 97 %, u kondomu 90 %, hormonální injekce nebo podkožní implantáty mají rovněž 99% účinnost.

Klady sterilizace:

  • zachování sexuálního prožitku
  • jednorázová, relativně jednoduchá operace s minimálními komplikacemi
  • provádí se během jednodenní hospitalizace nebo i jako ambulantní výkon
  • krátkodobá pracovní neschopnost

Zápory sterilizace:

  • celková anestezie (při laparoskopické operaci)
  • sterilita podvazem vejcovodů je ve většině případů nevratná (s výjimkou moderní „gelové" metody)
  • určité riziko infekce

Vazektomie

Relativně nenáročná operace prováděná ambulantně v místním znecitlivění sterilizuje muže, aniž by narušovala sexuální vzrušení, slast či ejakulaci. Jediná změna spočívá v tom, že ejakulát neobsahuje spermie. V kůži šourku se provedou dva drobné řezy a oba chámovody se přestřihnou a uzavřou.

V USA ji podstoupí okolo 8-10 % párů. V České republice je tato metoda antikoncepce málo využívána i kvůli právní úpravě, která její provedení limituje. Jedná se o směrnici Ministerstva zdravotnictví z prosince roku 1971 o provádění sterilizace, která je dosud platná. V uvedeném dokumentu není zohledněna situace, kdy o vazektomii požádá zcela zdravý muž ze zcela zdravého páru pouze z antikoncepčních důvodů. Vazektomii lze v ČR provádět jen ze zdravotních důvodů, které výše jmenovaná směrnice blíže specifikuje.

Dočasná vazektomie

Ve Spojených státech přišli s novinkou - metodou IVD (Intra Vas Device). Průtok chámovodem se nepřeruší natrvalo, ale jen se ucpe. Muž je sterilní, ale jen po dobu, kterou si určí sám. Pokud chce počít další dítě, ucpávka se z chámovodu odstraní. Tato metoda se u nás zatím neprovádí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies