Stonehenge a mystika místa

Stonehenge najdete v jižní Anglii, je obestřen rouškou tajemství, protože stále o něm nevíme tolik, kolik bychom si přáli. Čím tak láká mystické místo monumentálních kamenů?
Slunce prosvítá mezi kameny Stonehenge v Anglii

Stonehenge jako prehistorický kamenný kruh

Stonehenge bychom mohli charakterizovat jako prehistorický kamenný kruh na Salisburské planině u jihoanglického města Amesbury. Kouzlo vztyčených monumentálních kamenů vyzařuje tajemství, které tu ukryli pradávní předkové. Víte, co patří mezi sedm divů světa? Více v článku zde. Obrovské kamenné bloky jsou až 6,7 metrů vysoké a pocházejí kolem roku 1 800 př. n. l.

Megalitická monumentální architektura a Stonehenge

V neolitu se stavěli stavby z obrovských kamenů a kamenných bloků – tzv. megality, což byly kultovní stavby. Tyto mohutné tyčící se kameny nacházíme v oblastech od Středomoří přes západní Francii a britské ostrovy až po Skandinávii. Stonehenge patří mezi nejznámější kromlech, kterým se označují kameny uspořádané do kruhového půdorysu. Když už v Anglii budete, co takhle sehnat si nějakou výnosnou brigádu? Anglický kromlech dokládá vyspělý architektonický princip, protože kamenné kvádry jsou zde i opracovány a spojovány dlaby a čepy.

Stonehenge jako svatyně, astronomická observatoř…

Proč byl Stonehenge postaven a k čemu všemu sloužil zůstává stále pod rouškou tajemství. Stonehenge sloužil jako svatyně, což vyplývá z poslání megalitické architektury, ale zřejmě i jako jakási středověká astronomická observatoř, která určovala chod a život lidí. V den jarní rovnodennosti zde dopadal totiž paprsek slunce přesně na oltář svatyně. A tak se lidé mohli řídit otvory mezi kameny, které jim podaly zprávu o postavení Slunce a Měsíce. A tedy o ročních obdobích.

Záhada Stonehenge

Stonehenge a jeho stavba bývá popisována v několika etapách vzniku. Stavba v konečném výsledku kombinuje půdorys kružnice s podkovou. Stále však zůstáváme v údivu nad tím, jak starověcí obyvatelé dopravili a umísili několika tunové skály. 121 kamenů na ploše 14 hektarů nepřestanou stále udivovat. V zájmu zachování památky je místo oploceno a větší kameny jsou v současnosti zality do betonu. Každý, kdo navštíví Stonehenge, cítí posvátné kouzlo místa.. Místní lidé sami dodnes věří, že kameny mají jakousi zvláštní moc, která prý může vyléčit zlé nemoci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies