Sumo

Sumo je japonský sport s velmi bohatou tradicí řídící se jednoduchými starodávnými pravidly. Dva muži, kteří bojují uvnitř kruhu, do sebe vrážejí, strkají či se porážejí, čímž se navzájem snaží z kruhu vytlačit.
Japonský muž v sumo oblečení se zvednutou rukou, vedle stojící muž v kimonu

Sumo – historie

Sumo je staré více jak tisíc let. Národním sportem Japonska se stalo za vlády dynastie Edo v roce 1600 – 1868. V dnešní době je sumo oblíbené jak v klubech na střeních školách, tak i v amatérských sdruženích, ale nejvýznamněji je provozováno jako profesionální a divácky atraktivní sport.

Sumo – předehra

První čtyři minuty provádějí bojovníci důležitý rituál. Dupou, nafukují se, mračí a hází sůl, čímž mají zahnat zlé duchy a předvést svou sílu.

Sumo – účel hry

Sumo je bojový sport, jehož cílem je vytlačit soupeře z kruhu nebo ho strkáním či tlačením donutit, aby se dotkl povrchu zápasiště kteroukoliv částí těla, kromě plosky nohy. Nejdůležitější v sumu je však důstojnost a slušné chování v zápasišti a sportovní duch.

Sumo – zápasiště

Zápasiště neboli dohyo je vytvořeno z vyvýšeného, tvrdého materiálu ve tvaru kruhu.

Sumo – rozhodčí

Sumo vyžaduje velmi pozorné rozhodčí. Říká se jim gyoji a jsou oblečeni do kostýmů šlechtice ze 14. století. Dalšími důležitými osobami, které zápas posuzují jsou soudci neboli shimpani. Ti sedí kolem zápasiště na zemi.

Sumo – bojové techniky

Seznam všech technik, kterých je 70, vytvořil řídící orgán profesionálního sumo. Techniky se skládají z nejrůznějších sražení, podražení nohou, úderů, zdvihů, stisků a strků.

Sumo – břišní pás

Břišní pás nazývaný mawashi, je pro sumo typický. Zápasníci ho mají ovinutý okolo slabin a omotaný kolem pasu a na zádech zauzlovaný.

Sumo – zápasníci

Se sumo začínají zápasníci kolem svých patnácti let a svou kariéru končí ve třiceti. Špičkový zápasníci v průměru měří 185 cm a váží asi 148 kg. Podle výkonů se pak zápasníci sumo dělí na jokozuna („nejslabší“), ózeki, sekiwake, komusubi a maegašira.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies