Sv. Mikuláš - 6. prosince

Svatý Mikuláš se narodil někdy mezi lety 280 a 286 v Řecku a zemřel v období 345-351 v Turecku. Z náboženských důvodů byl během svého života uvězněn v žaláři.

Mikulášská nadílka

 

Byl to biskup, jenž chtěl pomáhat lidem, především těm chudým. Po 3 noci je obdarovával, aby se lidé měli lépe. A právě díky těmto ušlechtilým činům slavíme 6. prosince tento zvyk.


V dnešní době obchází Mikuláš s andělem a čertem rodiny s dětmi. Hodné děti dostávají sladkosti a ty zlobivé straší čerti a dávají jim uhlí. Nejstarší záznamy o Mikulášově nadílce u nás pochází ze 14. století. Mikuláš symbolizuje úctu, anděl klid a čerti mají v lidech vzbuzovat strach.

 

Mikuláš

 

  • Mikuláš

 

U nás či u našich sousedů na Slovensku je Mikuláš vyobrazován v biskupském oděvu. Zdobí jej dlouhý bílý vous a doprovází ho čert a anděl. Mikulášskou tradici můžeme chápat jako takovou přípravu na Vánoce, neboť se dětem darují jen drobné pamlsky či malé dárky pro štěstí.

 

Mikuláše si připomínáme pro jeho štědrost a velkorysost. Jak už to tak bývá, i jeho postava je opředena několika legendami. V jedné z nich se vypráví, že 3 chlapci byli zabiti zlým hostinským. Ten je schoval do sudu se solí. Mikuláš to tak nenechal a vrátil těm nebohým chlapcům život. Tímto vzkříšením přemohl nejen ďábla v podobě hostinského, ale i samotnou smrt.

 

  • Čert

 

Pokud andělé slouží Bohu, pak čerti slouží ďáblovi nebo také vládci pekla. Čert chodí s ušmudlanými tvářemi, jeho hlavu zdobí rohy trčící z kudrnatých vlasů a má také kopyto a dlouhý ocas. Peklo opouští jen proto, aby do něj přivedl hříšné duše, jenž získá za službičku. Nešťastník mu za ni upíše svou duši a navždy propadne peklu. V tento den mají čerti jen pohrozit zlobivým dětem, aby změnily své chování, jinak si je jednoho dne odnesou do pekla.

 

  • Anděl

 

Andělé jsou svaté a dokonalé bytosti. Jsou to vlastně poslové Boží. Nosí bílé oblečení, mají bílé vlasy a nádherná andělská křídla. Anděla můžeme chápat jako strážnou dušičku, která nás chrání před nebezpečím a dalšími útrapami. Andělé jsou symbolem dobra, které musí být vždy vyvážené zlem, jenž reprezentují čerti. Zlo a dobro tedy po světě kráčejí ruku v ruce, neboť každý máme 2 cesty a je jen na nás, po které se rozhodneme jít.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies