Také vás obtěžuje pískání v uších?

Pokud vám zvoní v uších nebo slyšíte pískání, šustění či hučení, pravděpodobně za to může vnitřní ucho, které trpí únavou. Jedná se o ušní šelest či tinitus.

Pískání a šumění v uších - co to způsobuje?

 

Můžete slyšet jen takové jemné syčení a pouze v případě, že je kolem vás úplné ticho. Zvuky můžete slyšet nejen v jednom uchu, ale i v obou zároveň. I vnitřní ucho si občas potřebuje odpočinout.

 

Vždyť je v jednom kuse vystavováno nejrůznějším hlukům z okolí. Někomu pomůže, když si odpočine v tichém a klidném prostředí, a tyto zvuky zmizí. U ostatních lidí, kteří se neustále pohybují v hlučném prostředí, si vnitřní ucho neumí odpočinout. A právě v tomto případě se hovoří o tinitu.

 

Tinitus je pouhý příznak, nikoli nemoc

 

Tento příznak znali již ve starověkém Řecku. Většina lidí slyší nejčastěji šumění, klepání, bzučení a pískání. Některé trápí dokonce více zvuků najednou. Někoho tyto zvuky otravují již dlouhou dobu, akorát si toho prve nevšimli, neboť tyto zvuky považovaly za zvuky okolí nebo byly tak málo intenzivní, že je ani nezaregistrovali.

 

Jenže problém nastane ve chvíli, kdy se hlasitost zvuků vystupňuje na takovou úroveň, kdy už dochází k narušení celkové kvality života. Tuto nepříjemnost mohou zažívat i lidé, kteří se léčili chemoterapií. Tinitus mohou vyvolat i některá antibiotika, léky, umělá sladidla a podobně. Mezi další spouštěče patří také dlouhodobý stres. Kvůli zvukům mohou mít někteří lidé problém se spaním a pak jsou více unavení a upadají do deprese.

 

První pomoc při pískání v uších

 

  • Zkuste omezit kofeinové nápoje - kávu, kolu a jiné.
  • Také byste se měli vyhnout alkoholu, toniku a neměli byste kouřit.
  • V kuchyni používejte menší množství soli. Raději začněte používat více bylinek a koření.
  • Jestliže nemůžete usnout, zkuste svou pozornost zaměřit na něco jiného, co by mohlo ty nesnesitelné zvuky přehlušit. Můžete si třeba pustit potichu hudbu, zkuste se zaposlouchat do pravidelného tikotu hodin nebo jen nechte zapnutou televizi.
  • Vyžeňte z vašeho života stres a naučte se více relaxovat.

 

Pokud problémy i nadále přetrvávají, raději se svěřte do rukou odborníků. Ti už na to zcela jistě přijdou. Budete se ale muset podrobit různým vyšetřením jako je ORL vyšetření, magnetická rezonance či stomatologické vyšetření. Na základě výsledků vám pak doporučí ještě některá další vyšetření, ale ty určitě také zvládnete. Alespoň se pak dozvíte, jak se těch zvuků můžete zbavit.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies