Tampóny versus vložky

Tampóny a menstruační vložky mezi sebou zažívají konkurenční boj. Každá z pomůcek má svá pro i proti, ale jaká jsou skutečná fakta? Co je zdravější a jakým fámům je třeba dát navždy sbohem?

Detail vatových tyčinek

Tampóny a vložky – co je zdravější?

Myslíte si, že jsou tampóny nezdravé, protože zadržují krev, která by měla přirozeně odtékat? Vědci zjistili, že je to přesně naopak. Tampóny vaginu čistí, protože krev v ní je okamžitě nasátá tampónem, kdežto krev, která se několik hodin drží ve vložce, je živnou půdou pro bakterie.

Co se týče rizika toxického šoku u tampónů, nutno podotknout, že pokud tampóny pravidelně měníte, nemusíte se této bakteriální infekce bát. Toxický šok v minulosti způsobovaly hlavně vysoce savé tampóny, které se dnes většinou ani nevyrábějí. Volte tampóny vždy podle síly krvácení a měňte je nejlépe každé čtyři hodiny, při slabém krvácení maximálně po 8 hodinách.

Menstruace s tampóny - klady a zápory

Výhodou savých pomocníků je volnost pohybu, diskrétnost i prospěšnost jejich používání. S tampóny můžete, na rozdíl od vložek, holdovat jakémukoliv druhu sportu včetně plavání. Se správně používanými a včas obměňovanými tampóny je na rozdíl od menstruačních vložek riziko, že najdete na spodním prádle krvavou skvrnu, minimální.

Menstruační vložky - kdo jim dává přednost?

Ženám, které dávají přednost menstruačním vložkám, je většinou nepříjemné zavádět si tampón do pochvy. Buďto tato nechuť pramení z faktu, že se dosud nenaučily zavést tampón tak, aby jej necítily nebo jim samotné zavádění savého pomocníka přijde nepřirozené. Příčina může vězit také ze strachu z protržení šňůrky – ta se výjimečně opravdu může utrhnout, vagína ale není natolik velká, aby se v ní tampón ztratil a při podřepu obvykle sjede níže a je pak už snadné jej vytáhnout. Před zavedením tampónu za šňůrku silněji zatahejte – ujistíte se tak, že drží dostatečně pevně.

Poslední skupinou, která většinou dává přednost menstruačním vložkám, jsou dívky – panny, které mají strach z nechtěného protržení panenské blány tampónem. I taková situace je velice ojedinělá, ale pro klid svědomí je používání menstruačních vložek na místě.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies