Těžký život s atopickým ekzémem

Atopický ekzém, neboli atopická dermatitida, je kožní onemocnění, které postihuje zejména osoby s vrozeným sklonem k alergiím. Může vzniknout u dětí i dospělých. Obvykle vzniká následkem alergické reakce na určitý druh potraviny, vodu, prach či roztoče.

Ženská tvář ve sluneční záři

Všeobecně o atopickém ekzému

Atopický ekzém, neboli atopická dermatitida, je kožní onemocnění, které vzniká následkem reakce organismu na dráždivý podnět. Dráždivým podnětem je ve většině případů určitý druh potraviny, alergeny však mohou být také voda, prach či roztoči. Svou roli při vzniku atopického ekzému hraje také dědičnost.

Formy atopického ekzému

Kojenecká forma – lidově zvaná „ouročky“. Vzniká u kojenců v období mezi 2. a 6. měsícem po narození.

Dětská forma – postihuje děti v období předškolního a školního věku.

Dospělá forma – může se vyskytnout u dospělých jako první projev nějakého onemocněni. Je-li pacient neustále ve stresu, mohou se projevy dermatitidy zhoršovat. Onemocnění obvykle ustupuje po 40. nebo 50. roce života.

Příznaky atopického ekzému

Příznaky tohoto onemocnění se mění s věkem. Nejčastěji se u pacientů objevuje zarudnutí kůže a malé, svědivé pupínky. Místy se může na těle objevit také mokvající kůže a nebo malé stroupky. Postiženy bývají především tváře, čelo, krk a hlava. Neléčený atopický ekzém se může postupem času rozšířit po celém těle.

Léčba atopického ekzému

  • Dodržování léčebné diety, ze které jsou vyloučeny všechny nevhodné potraviny, které mohou způsobovat alergickou reakci.
  • Používání čistě bavlněného prádla a oblečení, které se dotýká přímo kůže a jeho praní nedráždivým mýdlem a čisticími prostředky.
  • Úlevy od svědění lze dosáhnout podáním antihistaminik, zmírnění dalších příznaků pak místním používáním kortikosteroidů.
  • Je-li atopický ekzém způsoben roztoči, je potřeba upravit domov alergika tak, aby jich zde bylo co nejméně.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies