Thajský box

Thajský box neboli Muay - thai je velmi staré bojové umění pocházející již ze 14.století. Thajský box je jedním z nejtvrdších sportů na světě. Efektní údery a kopy, žádný trénink obranných a někdy i útočných technik.
Dvě thajské děti

Zajímavosti z thajského boxu

Počátky thajského boxu spadají do 14. století, kde je zavedl jako způsob boje muže proti muži ve své armádě král Ramkhamhaeng.
Zajímavostí je, že povinná výuka Muay - thai, jako způsobu sebeobrany a připravenosti národa, je v Thajsku zavedena na všech stupních škol, nevyjímaje mateřských. Také v armádě a samozřejmě ve výcvikových kempech po celém Thajsku.
Do roku 1996 nebyl vstup ženám do ringu ani na sportoviště povolen, ale od roku 2001, zřejmě kvůli snaze prosadit thajský box na Olympijské hry, mohou již zápasit i ženy.

Thajský box a tanec VAI - KRU

V Thajsku box není jen pouhým bojovým sportem, je protkán mnoha rituály a navíc ho jako jediný boj doprovází tanec nazvaný VAI - KRU. Za zvuku bubnu, cimbálu a jávské flétny borci před bojem tančí v ringu svůj tanec, kterým vzdávají poctu soupeři, učiteli i tradicím.
Thajci říkají, že VAI - KRU rozhoduje o výsledku zápasu a bez něj by thajský box nebyl tím, čím pro ně národní sport je.

Zápas v thajském boxu

Přejímat východní filozofie do zcela odlišných podmínek však nelze, a proto se ve světě a od roku 1992 i u nás provádí v podobě bojového sportu.
V zápasech, které jsou na 5 kol po třech minutách se používají údery rukou, loktů, kolen a nohou. Na rozdíl od jiných sportů je thajský box plnokontaktní. Mimo hlavy a těla se útoky vedou i na nohy a povoleny jsou i různé shozy, strhy a typické úchyty v klinči.
V profesionálním ringu mají borci jen rukavice, chránič zubů a suspenzor (ochrana genitálií), amatéři v thajském boxu často ještě helmu a chrániče holení.
Do ringu nejdou borci soupeře zranit či zbít, ale dokázat jeden druhému, kdo je přesnější, rychlejší, lépe fyzicky připraven, ale také chytřejší.

Přednosti thajského boxu oproti jiným bojovým sportům

Především je thajský box reálným bojovým systémem - reálný v tom, že ho uplatníte nejen v ringu, ale hlavně i "na ulici", ve všedním životě. Od začátku se budete učit maximálně efektní kopy a údery - žádné trénování nejprve obranných a možná později i útočných technik. V thajském boxu každá správně provedená sestava končí akcí, která útočníkovi nedovolí pokračovat v jeho agresi.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies