Tlakový hrnec - proč byste si ho měli pořídit?

Tlakový hrnec je opravdu šikovný pomocník do kuchyně. Nejen, že vám uspoří čas, ale ušetří i námahu a peníze.

Tlakový hrnec - proč byste si ho měli pořídit?

 

Vaření v tlakových hrncích má několik dalších výhod jako úsporný provoz a chutné a zdravé pokrmy. Také se výrazně zkrátí doba vaření. Tlakové hrnce ale nemají mezi lidmi dobrou pověst, a proto jim někteří z nás moc nevěří. Podle nás záleží především na tom, abyste si vybrali opravdu kvalitní hrnec od renomovaného výrobce. Jedině tak bude vaření s tlakovým hrncem bezpečné.

 

  • Jsou tedy tlakové hrnce nebezpečné?

 

Možná jste i vy zaslechly nějakou tu historku o tom, jak tlakový hrnec vybouchl. Staré hliníkové tlakové hrnce skutečně mohli vybouchnout, ale jedině v případě, že někteří nedodržovali zásady vaření v tlakovém hrnci nebo se o ten hrnec patřičně nestarali. Tlakové hrnce se měly plnit vodou pouze do ⅔ a nesmělo se používat příliš nasekaného koření a zeleniny, aby se nedostalo do ventilu tlakové pojistky.

 

Dnes už ale nemusíte mít strach. Dříve možná takový případ někdo z vás či vašich známých zažil, ale dnešní hrnce jsou mnohem kvalitnější. Vyrábějí se z ušlechtilé nerezavějící oceli a neobsahují pouze 1 pojistku, ale hned několik. Brání tak nárůstu teploty i tlaku, takže jsou naprosto bezpečné.

 

  • Jak takový “papiňák” vlastně funguje?

 

Obsah je uvnitř hrnce hermeticky uzavřen a voda, která tvoří vysoký podíl, se začne rozpínat. V hrnci tak narůstá tlak, díky čemuž se dosáhne vyšší teploty, aniž by se začala vařit (vypařovat). Pokud vaříte v běžném hrnci (v atmosférickém tlaku), voda se začne vařit okolo 100 °C.

 

Avšak v tlakovém hrnci se to stane až při 120 či 130 °C. A díky této vysoké teplotě dojde k dokonalému zničení všech nežádoucích, škodlivých mikroorganismů, plísní či bakterií. A jelikož v tlakovém hrnci neustále cirkuluje pára, teplo je rozváděno rovnoměrně a proto se suroviny nepřipalují. Když budete vařit v tlakovém hrnci, použijete i méně olejů a tuků a kratší dobou vaření, uchováte mnohem více vitamínů a cenných živin.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies