Tsunami

Je to už rok a půl, co obří vlny tsunami postihly tisíce kilometrů pobřeží jihovýchodní Asie. Výsledkem bylo téměř 300 000 mrtvých. Ti, co přežili, přišli o své blízké a střechu nad hlavou. Jak vlastně tsunami vzniká? A lze mu nějak zabránit?
Vlny na moři

Jde tsunami předem odhadnout?

Ano. Slouží k tomu varovný systém, který v zemích Indického oceánu dosud chyběl. Podle odborníků mohl být díky varovnému systému počet obětí mnohem nižší. V některých zemích nebyl dokonce v minulosti o včasné varování zájem kvůli obavám, že by mohlo mít negativní vliv na turistiku.

Co je tsunami?

Tsunami jsou obrovské ničivé mořské vlny. Jejich příčinou může být podmořské zemětřeseními, mohutné sesuvy půdy nebo výbuchy podmořských sopek, které posunou část oceánského dna a tím přemístí miliony tun vody.

Působení tsunami

Tsunami dosahují obrovských délek (100 – 200 km) i rychlostí – až 950 km/h. Při pobřeží nabírají ohromných výšek -až 60 metrů a devastují tak nejen přímořské pásmo, ale i několik kilometrů daleko od místa svého vzniku.

Místa výskytu tsunami

Tsunami se vyskytují především na březích Tichého a Indického oceánu. Někdy se vyskytují i v Atlantiku a vyjímečně ve Středozemním moři. Tsunami pojmenovalo Japonsko, které je obřími vlnami postihováno velmi často. Tsunami v překladu znamená přístavní vlna.

Největší tsunami

Zatím největší pozorovaná vlna tsunami dosáhla na Aljašce v červenci 1958 výše 524 metrů.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies