Tunisko - seznamte se před cestou

Dovolená v Tunisku se vám blíží a máte zjištěno spoustu informací. Kromě destinací, možnostech zábavy je důležité před samotnou cestou vědět, s kým se v Tunisku setkáte. Nátura Tunisanů, práva žen v Tunisku a spouta zajímavých informací, budou se hodit...
Sedící stará žena s šátkem na hlavě

Tunisané, etnické skupiny a nátura

Na území Tuniska se za více než tři tisíce let vystřídala řada etnických skupin. Tunisané jsou po celém světe proslaveni především svou pohostinností. Ať přijedete kamkoli v zemi, všude budete překvapeni, jak jsou místní lidé přátelští a připraveni vám kdykoli pomoci.
Pravou tuniskou náturu poznáte, vydáte-li se na některý z trhů, které se konají snad v každém městečku. Klasický Tunisan je trochu hlučný, usměvavý a je připraven kdykoli smlouvat.
Tuniská populace je velmi mladá, téměř polovina obyvatel je mladší dvaceti let. Po vyhlášení tuniské nezávislosti se značně zlepšilo postavení žen (zrovnoprávnění s muži). K problémům Tuniska patří také poměrně velké procento negramotného obyvatelstva.
V Tunisu (největším městě) žije zhruba 1 milión obyvatel. Oficiálním jazykem je arabština, ale používá se také francouzština. Mnoho Tunisanů mluví i italsky a anglicky.

Tunisko a náboženství

Sunnitský islám (95%) Tunisku vládne. Má postavení státního náboženství. Ovšem mladí Tunisané již znají Korán jen ze školy, žijí evropským stylem. Okolo pěti procent Tunisanů se hlásí k judaismu či křesťanství.

Rozmanité obyvatelstvo Tuniska

V Tunisu existuje kosmopolitní společnost propagující západní styl života. Protikladem je tuniská rodina, kde striktně dodržují pravidla Islámu.
Lidé se v Tunisku berou většinou velmi mladí a mají hodně dětí. Není výjimkou, že pod jednou střechou žijí i tři generace a čím jste dál od velkých měst, tím více se tradice Tuniska dodržují.
V západní a jižní části země žijí ještě malé skupinky Berberů, jejichž způsob života zůstal nezměněn, a kteří i dnes cestují se svými stany a zvířaty.

Tunisko a práva žen

Ženy v Tunisku jsou na tom příznivě. Oproti jiným islámským zemím se bývalému prezidentovi Habibu Bourgibovi podařilo zlepšit životní podmínky žen v Tunisku a zvýšit jejich práva.
V Tunisku je zakázána polygamie a také se muž nesmí své manželky zřeknout. 17 let je minimální věk pro vdávání dívek, navíc se žena může proti dohodnutému manželství "postavit" a nesouhlasit.
Bourhuiba kritizoval hijab - roušku, kterou nosí tuniské ženy přes obličej.
Dnes jen stěží potkáte dívku mladší 30ti let, která by měla přes obličej šátek. Dívky mají stejné právo na vzdělání a ženy tvoří v současné době 25% pracující síly. Problémem Tuniska je velká rozvodovost.

Tunisko a vzdělanost

Prezidentovi Benovi Alimu se roku 1987 podařila zavést reforma vzdělávacího systému založeného na toleranci, otevřenosti, demokracii a lidských právech.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies