Účinná pomoc na opary

Když už se opar vyskytne, je většinou už pozdě. Léčení pak trvá příliš dlouho a je také mnohem horší jej skrýt před pohledy ostatních. Je to vlastně takový dřímající nepřítel. Příčinou oparů jsou tzv. herpetické viry, které má většina z nás, neboť jsme se jimi infikovali již dřív.

Účinná pomoc na opary

 

Herpetické viry se aktivují především tehdy, kdy je náš organismus příliš oslabený. Může za tím stát fyzické vyčerpání, horečka, nevyspání, různé infekce či virózy, ale také stres, pobyt na slunci či na studeném větru a podobně.

 

Nejčastěji se opary objevují kolem pusy, na sliznicích úst, v obličeji, na krku nebo také na genitáliích. V okolí genitálií se opary šíří pohlavním stykem a mohou vám znepříjemnit nejen chození na záchod, ale i pohlavní život. V tomto případě byste měli urychleně zajít k lékaři, aby nedošlo ke zhoršení nebo dalšímu šíření.

 

Ten nejzákeřnější opar se však vyskytuje v okolí očí. Herpetické viry se mohou rozšířit až do oka a způsobit tam opravdu závažné problémy. Tento typ oparu bývá nazýván jako pásový opar. Je dost bolestivý a kromě okolí očí může postihnout i další části těla. Vyvolává ho virus planých neštovic.

 

5 základních rad, jak zabránit zhoršení či nechtěnému šíření oparů

 

  1. Pokud se již objevil puchýřek, nemačkejte ho a ani nepropochujte. Zbytečně byste si pak roznesli herpetické viry na další místa.
  2. Jestli dojde ke styku s infikovaným místem, měli byste si urychleně umýt ruce. Při líčení, holení a podobné manipulaci okolo postiženého místa, dbejte zvýšené pozornosti.
  3. Vyhněte se používání jiných než vlastních hygienických pomůcek. To platí i pro příbor, skleničky, všechno byste měli používat jen vy. A jestli trpíte na opary často, raději nepijte z cizích skleniček.
  4. Nosíte kontaktní čočky? V případě, že máte opar, nevlhčete je svými slinami, abyste do oka nezanesli infekci.
  5. Když se objeví strup, nenamáčejte ho a ani neolizujte. Také se jej nesnažte strhnout. Buďte trpěliví.

 

Nejlepším bojem proti oparům je prevence

 

Někdy ani vhodně zvolená prevence nestačí, ale za pokus to určitě stojí. Zkuste potraviny nebo potravinové doplňky - hlívu ústřičnou, mořské řasy, ryby, česnek, cibuli, třezalku či pivovarské kvasnice. Rozhodně se ale vyhněte potravinám, ve kterých se skrývá aminokyselina arginim. Ta podporuje vznik oparů. Nachází se v čokoládě, oříšcích, těstovinách nebo v růžičkové kapustě.

 

Opary - rychlá a účinná pomoc

 

  • Opar můžete potírat různými mastičkami, krémy nebo můžete vyzkoušet i náplasti. Nejvíce však pomáhá tea tree oil (čajovníkový olej) nebo také konopný olej. Opar jím potírejte minimálně každou hodinu.
  • Skvěle funguje i vanilkový extrakt, plnotučné mléko, lékořice, silice máty peprné, peroxid vodíku nebo echinacea.
  • Oparů se můžete zbavit i metodou, o které většina z nás zatím neslyšela. Postižená místa se ozařují terapeutickým laserem. Musí se to však podchytit v nejranějším stadiu nemoci.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies