Velikonoce 2010 – u nás a ve světě

Datum Velikonoc se každoročně mění. Letos, stejně jako minulý rok, připadají na měsíc duben. Víte, proč se Velikonoce slaví a kdo určil jejich datum?

Kuřátko s vejci

<!-- -->

Kdy se slaví Velikonoce?

Velikonoce měly kdysi pevné datum, slavily se podle židovského kalendáře. Po dlouhých rozepřích se ale určil pohyblivý termín - neděle po prvním jarním úplňku (první úplněk po 21. březnu). Rozhodl tak koncil niceský ve čtvrtém století našeho letopočtu. Velikonoce v tomto roce tedy připadají na 4. a 5. duben. Ačkoliv je termín Velikonoc již zažitý, již nějakou dobu se jedná o možné změně, která by Velikonocům opět stanovila pevné datum.

Velikonoce jako symbol jara a Ježíše Krista

Velikonoce se slaví poměrně dlouhou dobu. Již před 3 500 lety byly symbolem jara a o 1 500 let později (před 2 000 lety) se staly tradiční oslavou úmrtí a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pro nevěřící a věřící mají Velikonoce odlišný význam, přesto se však shodují v určitém bodu, kterým je nový život.

Velikonoce u nás a v zahraničí

Velikonoce v zahraničí se od našich příliš neliší. Křesťané je slaví podle svých zvyků stejně a nevěřící si udělali svá pravidla. Ve většině případů se Velikonoce odvíjí od hledání různých pamlsků a vajíček po domě či zahradě.

České Velikonoční pondělí se ale přeci jen od těch zahraničních trochu liší. Tradičním nástrojem pro tento den je pomlázka, kterou muži a chlapci vyšlehají všechny ženy a dívky. Pomlázka by měla být symbolem mládí, zdraví a svěžesti. A jako odplata všem mužům a chlapcům jsou krásně zdobená vejce, neboli kraslice, které ženy připravují na Velikonoční neděli.

Velikonoce v Anglii a v USA

Velikonoční honba za hledáním pamlsků a vajíček je v těchto zemích již zažitou tradicí a slavnost hledání vajec se pro děti často pořádá i v parcích menších měst.

Německo a Austrálie

Zde se ujal, stejně jako u nás v ČR, velikonoční zajíček, který schovává dobroty a vajíčka do proutěných košíků. Děti se do hledání pouštějí už v neděli.

Rusko a Bulharsko

V těchto dvou zemích je při barvení vajec použita především červená barva. V Rusku se uvařená vejce rozbíjejí hřebíky, aby si připomněli ukřižování Krista. V Bulharsku vejci ťukají o sebe, komu vejce vydrží a nepraskne, bude mít  v danný rok štěstí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies