Volba budoucího povolání je důležitá

Možná patříte mezi ty šťastlivce, kteří už od dětství jasně věděli, jaké je jejich vysněné povolání. Většina lidí však tápe a jsou mnozí, kteří nemají jasno ani v dospělosti… Tato důležitá volba ovlivní náš budoucí život, proto se vyplatí ji nepodceňovat.

Muž visící na kravatě

Rozhodující faktory

Vybrat si už v 15 letech povolání, které nás jednou bude živit, není snadná záležitost. Mnoho dospívajících má v tomto věku různé zájmy, je také nutné vzít v úvahu jejich schopnosti, dovednosti, studijní předpoklady. V neposlední řadě hrají svou roli i praktické argumenty - je vybraná škola dostupná finančně? Nebude dítěti vadit dojíždění, popř. pobyt v internátě? Velkou měrou je dítě ovlivněno názory svých rodičů a záleží na nich, zda uvažují realisticky, nebo často až nezdravě podporují přehnané ambice svých potomků.

Gymnázia - máme čas se rozhodnout

Chceme-li získat čas při rozhodování o budoucím povolání a naše dítě je studijní typ, pak nic nezkazíme volbou gymnázia. Rozhodnutí se posune o čtyři roky a dítě má čas si ujasnit, co opravdu chce. Nevýhodou však je, pokud se po maturitě nedostane na svůj vysněný obor - pak musí volit jiné alternativy, jako jsou různé kurzy nebo nadstavbové studium.

Kde čerpat informace?

Při rozhodování o budoucím povolání se dítě může obrátit na výchovného poradce ve své škole, který by mu měl předat všechny podklady a informace o vybraném oboru. Dobrou volbou je návštěva vytipované školy během dnů otevřených dveří. Tady se na vlastní oči přesvědčíte o zázemí, které škola nabízí, a můžete srovnávat. Dítě má kolem sebe určitě i okruh starších kamarádů studujících různé obory, kteří mu mohou předat své zkušenosti. A v neposlední řadě se nabízí návštěva psychologa, který na základě profesního testu zhodnotí předpoklady dítěte a nabídne mu okruh vhodných povolání.

Z čeho vybírat?

  • neprofesní školy

gymnázia

  • profesní školy

střední odborné školy
obchodní akademie
střední průmyslové školy
střední odborná učiliště
integrované střední školy
konzervatoře
rodinné školy
lycea
speciální střední školy

Vymřou řemesla?

Dnešní trend je takový, že většina žáků vycházejících ZŠ preferuje studium s maturitou, i když nejsou vyloženě studijní typy, a o řemeslné obory není zájem. Tady je třeba zvážit budoucí uplatnění. Platí, že kvalitních řemeslníků není nikdy dost a že v mnoha řemeslných oborech chybí zaměstnanci. V systému učňovského školství jsou značné trhliny a nefunguje tak, jak by mělo, respektive tak, jak si pracovní trh žádá. Obory jako pokrývači, klempíři či sklenáři, ale i mnohé další v některých krajích neotvírají nové ročníky. Nezájem o manuální obory trápí i zaměstnavatele, pro něž je tento stav velkým rizikem pro další rozvoj.

Trh práce - poptávka vs. nabídka

Komu se hledá práce nejsnáze? Nebude jistě žádným překvapením, že lidem s odpovídajícím vzděláním či kvalifikací. Poptávka po vědcích a odbornících dokonce převyšuje nabídku. Poptávka po kvalifikovaných dělnických profesích příliš nezaostává za nabídkou, takže práci není problém sehnat ani v dělnické oblasti - jen nabídnout, co trh zrovna žádá. Vůbec největší disproporci je možno najít v oblasti administrativních pracovníků (mimo oblasti služeb a obchodu). V tomto segmentu převyšuje počet nezaměstnaných (25 tisíc) volná pracovní místa (2 913) bezmála desetkrát.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies