Vybíráme jméno pro své dítě

Jméno, které rodiče dají dítěti do vínku, jej provází celým životem - je součástí jeho osobnosti i vizitkou, kterou se prezentuje na veřejnosti a proto je vhodné si jej opravdu dobře promyslet. Zdá se vám, že vybrat jméno pro dítě je jednoduché? Ne všichni chtějí dát svému dítěti jméno stejné jako má jeho matka, otec, případně prarodiče. Víte, jak postupovat při výběru vhodného jména? Poradíme vám!

Ruce položené na těhotenském břichu

České nebo exotické jméno?

Nejprve si ujasněte, zda chcete, aby mělo vaše dítě typicky české jméno nebo jméno cizího původu. Při výběru berte v potaz zejména příjmení. Bude-li mít dítě typicky české příjmení (Novák, Svoboda, Dvořák, Král, Sedláček, atd.), je vhodné, zvolíte-li české jméno. Zní-li příjmení cize nebo exoticky, nebojte se vybírat i mezi jmény, které nejsou v českém kalendáři.

Aby nebylo dítě terčem posměchu spolužáků…

Někteří rodiče se při výběru jména nechají inspirovat seriálovými či filmovými hrdiny, případně jmény celebrit – na to ovšem pozor! Nebude-li takové jméno „pasovat“ k příjmení, raději se poohlédněte po jiném. Ušetříte tak dítěti trápení, které by mohlo následkem nevhodně zvoleného jména mít.

Myslete také na to, aby dítě kvůli svému jménu netrpělo ve škole - posměch spolužáků v něm může vyvolat trauma. Vyhněte se proto jménům, které by mohly posměch spolužáků způsobit (například Ota Bota, Jan Marný, atd.).

Další rady, jak postupovat při výběru jména

  • Jméno a příjmení by mělo znít zvukomalebně.
  • Jméno ani příjmení by nemělo být příliš krátké nebo naopak příliš dlouhé. Hledejte proto vyváženost mezi jménem a příjmením.
  • Jméno by se mělo dobře vyslovovat. Dejte si proto pozor na obtížnou výslovnost na hranici jména a příjmení, například kvůli stejné souhlásce či samohlásce (Marek Král, Barbora Bramborová, atd.)
  • Nedávejte dítěti jméno podobné jeho příjmení (Pavel Pavel, Petr Petr, Jana Janů, atd.) ani kombinaci, u které není na první pohled zřejmé, co je jméno a co příjmení (Petr Pavel, Marek Petr, atd.).
  • Zajímejte se také o to, jaký význam (případně osud) v sobě vybrané jméno nese.

Je dobré vědět…

Víte, že jména, které mohou rodiče dítěti dát jsou omezena vyhláškou č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení? Vyhláška například zakazuje zapsání jmen zdrobnělých, zkomolených a nebo jmen určených pro opačné pohlaví. Více se dozvíte, přečtete-li si výše uvedenou vyhlášku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies