Vyšetření plodové vody

Vyšetření plodové vody nebo-li amniocentéza je typ vyšetření, který může odhalit nebo vyloučit u nastávající maminky případné vady plodu. Víte, co toto vyšetření obnáší a zda-li je vůbec důvod se amniocentézy tolik obávat?

Ruce držící těhotenské bříško

Pro koho je amniocentéza vhodná?

Amniocentéza je vyšetření, které je schopno s velkou přesností odhalit a nebo vyloučit případné vady plodu u nastávající maminky. Doporučuje se zejména u starších žen (nad 35 let) a dále také u žen, v jejichž rodině byly zaznamenány vývojové vady, případně opakované potraty. Provádí se i při nepříliš příznivých výsledcích biochemického vyšetření krve nebo ultrazvuku. Amniocentéza se obvykle provádí ještě v době, kdy zákon umožňuje těhotenství přerušit.

Co vše lze prostřednictvím tohoto vyšetření odhalit?

Vyšetření plodové vody dokáže potvrdit nebo vyvrátit chromozomální poruchy plodu, Downův nebo Edwardsonův syndrom, strukturální defekty nebo metabolické poruchy. Z odebrané plodové vody se provádí také další vyšetření, jako je například cytologické vyšetření buněk ke zjištění karyotypu (genetické výbavy) a nebo biochemické vyšetření, které zahrnuje určení hladiny složek alfa-fetonproteinu a acetylcholinesterázy (s 99,5 % přesností lze zjistit riziko onemocnění plodu rozštěpem páteře).

Co je vhodné vědět před vyšetřením plodové vody?

Před tímto vyšetřením minimálně tři, nejlépe však 6 hodin nejezte. K vyšetření se dostavte s plným močovým měchýřem. Před vyšetřením hlaste každou alergickou reakci, kterou jste kdy prodělala. Výsledky amniocentézy by vám měl lékař sdělit do 10 dnů. Pozitivní výsledky jsou zhruba u jedné maminky ze sta. Riziko komplikací při správně provedeném vyšetření je minimální, ovšem jeho přínos pro plod i budoucí maminku je obrovský.

Jak se toto vyšetření provádí?

Po příchodu do vyšetřovací místnosti se položíte na záda na vyšetřovací stůl a obnažíte své bříško. Lékař pomocí ultrazvuku ozřejmí plod a plodové obaly a to tak, že přejíždí po břiše ultrazvukovou sondou. Poté aplikuje do podkoží v místě předpokládaného vpichu znecitlivující injekci a tenkou dlouhou jehlou za stálé kontroly ultrazvuku pronikne přes dutinu břišní, dělohu a plodové obaly do prostoru, ve kterém plod plave. Z něj odebere 15 až 20 mililitrů plodové vody a jehlu vytáhne ven. Po vyšetření nebo i v průběhu vyšetření můžete mít slabé křeče dělohy, proto po vyšetření dodržte klidový režim.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies