Zahleňuje mléko nebo jde o pouhý mýtus?

Tak zahkleňuje mléko nebo ne? Jeden říká to druhý ono, kde je tedy pravda? Vytváří se v našem trávicím traktu po požití mléka hlen? Co na to říkají odborníci? S informací, že nás mléko zahleňuje, se setkáváme v poslední době poměrně často, avšak pravda to není.

Žena drží děti sedící na kuchyňské lince

Hlen z mléka? Subjektivní pocit

Pokud vypijete sklenici mléka, možná zaregistrujete vznik jemného povlaku v ústech a hltanu. Jde o ochranný film, který může být subjektivně vnímán jako hlen. Aspoň takto to vysvětlují odborníci projektu Bílé plus. Povlak je tvořen mléčným tukem, který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. V minulosti se dokonce této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu. Nejedná se tedy o žádný hlen.

Původ mýtu? Nejspíš v Číně!

Tento mýtus je založený na tvrzeních popisovaných v knihách o alternativní medicíně. Podle čínské medicíný při onemocnění dýchacích cest je nutné vyloučit ze stravy "hlenutvorné" potraviny, tedy zejména mléko a mléčné výrobky. V minulosti byla provedena řada studií, které se snažily potvrdit vliv mléka a mléčných výrobků na zvýšenou tvorbu hlenu. V žádné z nich se však tento efekt neprokázal a to ani u dětí trpících astmatem.

Když si vzpomeneme na své dětství, možná se nám vybaví, jak nás léčily maminky nebo babičky, když jsme byli nastydlí. Aby se nám lépe odkašlávalo, podávaly nám naše starostlivé „ošetřovatelky“ během nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko smíchané s nějakou přírodní minerální vodou. Vzpomínáte si na tyto babské rady? Nikdo tenkrát nepřemýšlel zda mléko způsobuje tvorbu hlenů nebo ne.

Nepřítomnost laktózy u žluté rasy

Přes všechna logická vysvětlení přesto existují ti, kteří si myslí, že mléko zahleňuje. Jak jsme již zmiňovali, jedná se především o zastánce čínské medicíny. Může to souviset s tím, že žlutá rasa a Asiaté obecně trpí častěji laktózovou intolerancí. Jejich trávicí trakt tedy není schopen odbourávat laktózu. Důvodem je absence enzymu pro štěpení mléčného cukru - laktózy. Nedokáží tedy mléčný cukr dobře trávit a trpí různými zažívacími problémy, jakými jsou křeče, průjmy nebo špatné trávení. Nejspíš proto čínská medicína mléko neuznává a Asiaté mu příliš neholdují.

My se mléka a mléčných výrobků bát nemusíme

V souvislosti s teorií zahleňování se můžeme dokonce setkat s tím, že někteří léčitelé nabízejí kúry na „odhlenění“ střev v důsledku požití mléčných potravin. Odbroníci projektu Bílé plus tvrdí, že není nutné tyto odhleňovací kůry podstupovat, protože jak již ale bylo řečeno, příjem mléčných výrobků nevede k zahlenění organismu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies