Zánět středního ucha u dospělých

Zánět středního ucha se netýká jen dětí, jak jsou mnozí přesvědčeni. Týká se i dospělých a v neléčených případech se může zánět středního ucha stát nebezpečím pro život.
Profil tváře malého chlapce

Zánět středního ucha bývá často mylně považován pouze za dětskou nemoc. U malých dětí se sice objevuje nejčastěji, ale trpět jím mohou i dospělí.

Rozdíl mezi jednorázovým a chronickým zánětem středního ucha

U zánětu středního ucha se jedná v mnoha případech o komplikaci rýmy či virového zánětu horních cest dýchacích. Někdy se zánět středního ucha stane chronickým, buď se stále opakuje, nebo trápí dlouhodobě. Obvykle je způsoben špatnou funkcí Eustachovy trubice, další příčinou může také být oslabená imunita. Způsobí ji opakované záněty, které se přenášejí i do ucha.

Narozdíl od jednorázového zánětu středního ucha chronický nemusí bolet. V uchu se tvoří hnis, který může vytékat až ven, postižený špatně slyší a s postupem času se vše ještě zhoršuje a uši zaléhají. Pokud tento stav zanedbáme a nepodstoupíme terapii, pak časem slyšíme stále méně a dokonce můžeme o sluch úplně přijít. Při chronickém zánětu středního ucha vznikají velká hnisavá ložiska, která jsou blízko mozku. Tato ložiska jsou velmi nebezpečná. V krajním případě může dojít až k mozkovému abscesu (dutina vyplněná hnisem).
Tato závažná komplikace u zánětu středního ucha končí až v polovině případů chronického zánětu středního ucha smrtí. Proto je tak důležité zánět nepodceňovat, včas navštívit lékaře, podstoupit potřebná vyšetření a léčit se antibiotiky.

Klasická léčba zánětu středního ucha

Zánět středního ucha se léčí podáváním antibiotik, analgetik k potlačení bolesti, případně chirurgickou léčbou, kdy dochází k propíchnutí ušního bubínku(myringotomii).

Přírodní a doplňková léčba zánětu středního ucha

Dodržujte příjem dostatečného množství tekutin, vynechejte mléčné výrobky, bílé pečivo a sladkosti z jídelníčku.
Z potravinových doplňků užívejte Lactobacilus acidophilus, vitamín C a zinek. Z bylinek Vám pomohou se zánětem středního ucha echinacea a česnek s protibakteriálními účinky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies